octombrie 3, 2022

Evolutia vremii in luna august

Pe parcursul lunii august 2011, temperatura medie diurna a aerului va inregistra valori peste mediile multianuale lunare, ne informeaza Laboratorul de Agrometeorologie. Din punct de vedere pluviome-tric, precipitatiile prognozate se vor situa sub mediile multianuale in sud-estul si sudul tarii, iar in restul tritoriului, cantitatile de apa se vor apropia de normele climatologice lunare.

Starea solului
La sfarsitul lunii august, aprovizionarea cu apa accesibila plantelor neirigate de porumb pe adancimea de sol 0-100 de centimetri va prezenta valori scazute (seceta pedologica mode-rata) in nordul tarii si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Dobrogea, Muntenia si Oltenia.

Caracteristici fenologice
Pe parcursul lunii august, procesele vegetative la principalele culturi agricole se vor desfasura in ritmuri in ge-neral normale cu exceptia zonelor agricole unde se mentin deficite de apa in sol. Acestea vor fi stanjenite, semnalandu-se deprecierea starii de vegetatie la speciile prasitoare prin uscarea aparatului foliar, subdimensionarea elementelor de rod (stiuleti de dimensiuni reduse si boabe si stave, seminte seci la floarea soarelui), plante sterile si implicit calamitarea partiala la culturile de porumb si floarea soarelui. In majoritatea plantatiilor la speciile pomicole (mar, gutui, par, prun) se vor inregistra dezvoltarea rodului, coacerea in parga si formarea mugurelui terminal, precum si recoltare eaalonata a fructelor ajunse la maturitate. Vita de vie isi va continua cresterea si acumularea zaharului in boabe, cu o starede vegetatie in general buna si medie, in podgoriile din vestul si nordul tarii, respectiv medie si slaba in zonele afectate deseceta pedagogica.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.