Eveniment memorabil la Instituția Prefectului, la 30 de ani de la reînființare

0
370

Instituţia Prefectului Județului Sălaj a marcat vineri, 13 mai, 30 de ani de ani de la reînfiinţarea instituţiei, eveniment care a reunit, cu două excepții, prefecții și subprefecții care au condus instituția în acest timp, șefii administrației județene, primari și viceprimari sălăjeni, directori ai instituțiilor și șefi ai serviciilor deconcentrate din județ, parlamentari, oficiali guvernamentali, colaboratori ai instituției.

Evenimentul a debutat la Sala Porolissum a Centrului de Cultură şi Artă Sălaj, cu un cuvânt de deschidere al prefectului Dari Toma.

Intonarea Imnului de stat al României

“Aşa cum am spus-o şi cu alte ocazii, administraţia este cu oameni şi despre oameni, iar Instituţia Prefectului, ca parte a administraţiei publice judeţene, nu face excepţie. (…) În loc de concluzie, la ceas de bilanţ după trei decenii de activitate, vrem să credem să Instituţia Prefectului Sălaj a fost mereu aproape de cetăţenii judeţului, încercând permanent să-şi îmbunăţească serviciile oferite populaţiei. Toate acestea nu ar fi fost însă posibile fără sprijinul şi colaborarea cu administraţiile locale şi cea judeţeană, cel al instituţiilor publice, structurilor MAI şi, bineînţeles, sprijinul şi coordonarea din partea Ministerului Afacerilor Interne”, a afirmat prefectul Dari Toma.

Prefectul Dari Toma

Pentru contribuţia pe care şi-au adus-o la tot ceea ce este astăzi Instituţia Prefectului Sălaj, prefecţii şi subprefecţii din ultimii 30 de ani, prezenţi la eveniment, au fost recompensaţi cu plachete aniversare, în semn de respect şi preţuire pentru activitatea lor în cadrul instituţiei.

Au lipsit foștii prefecți Adrian Todea (octombrie 2009 – ianuarie 2010) și Leontin Badea (ianuarie 1993 – septembrie 1996). Cel care a vorbit în numele foștilor prefecți a fost Marin Nițu, care a făcut și trecerea spre partea de istoric al proiectului de reabilitare al Palatului Administrativ, prima clădire ”inteligentă” și ”verde” din Sălaj și singura din țară dintre clădirile în care funcționează prefecturile.

Au răspuns invitației lansată din Sălaj secretarul de stat la Ministerul Afacerilor Interne – Aneta Matei, directorul general al Direcției Generale pentru Relațiile cu Instituțiile Prefectului – Teodor Gheorghe, directorul general al Direcţiei Generale Logistice MAI – chestor de poliție Peligrad Ion şi ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este d92069dd-8e56-42fb-b425-e32e4d5bad22-1024x691.jpg
Foștii prefecți și subprefecți alături de oficialii Guvernului României

În acelaşi cadru, toți cei prezenţi au vizionat două filme de prezentare, unul despre istoricul instituţiei, iar cel de-al doilea privind modul de derulare a proiectului european de reabilitare a Palatului Administrativ. S-a subliniat aportul adus de fiecare prefect și al echipei de proiect din 2016 încoace pentru finalizarea investiției. Dacă ideea reabilitării clădirii a fost asumată de Marin Nițu, pașii concreți s-au făcut în 2019, când s-a întocmit documentația și s-a semnat contractul de finanțare, pe vremea lui Florin Florian, iar lucrările au demarat în timpul exercitării funcției de către Virgil Țurcaș și au fost finalizate anul acesta, când prefect este Dari Toma. Managerul de proiect în toți acești ani a fost Mircea Ciocian.

Instituția Prefectului Sălaj funcționează azi într-o clădire reabilitată și modernizată în întregime, care oferă angajaților și miilor de sălăjeni care apelează la serviciile publice de pașapoarte, permise, înmatriculări, apostilă etc condiții moderne.

Mircea Ciocian a oferit cu acest prilej diplome firmelor care au făcut posibilă transformarea clădirii Palatului Administrativ pe tot parcursul proiectului.

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: ”Proiectul duce la sporirea calităţii serviciilor oferite cetăţenilor judeţului”

Prezent la eveniment, ministrul Lucian Bode, a ținut să-i felicite pe toți cei care au pus umărul la realizarea investiției, dar și pe toți angajații Instituției care au muncit în slujba cetățenilor pe parcursul celor 30 de ani de la reînființare.

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne

”La 30 de ani de la reînființare, Instituția Prefectului are un sediu nou reabilitat devenind astfel prima clădire publică inteligentă din județul Sălaj. Evenimentul la care am participat la Zalău are o importanță deosebită pentru comunitatea sălăjeană. Proiectul de reabilitare a clădirii Instituției Prefectului Sălaj, care s-a finalizat în acest an, reprezintă o premieră pentru județul nostru, prin prisma faptului că am redat comunității o clădire modernă și eficientă din punct de vedere energetic. Este vorba despre o investiție în valoare de peste 5 milioane de euro, finanțată din fonduri europene, pentru care în ultimii 2 ani am asigurat aproximativ 6,5 milioane de lei, doar partea de buget de stat, ceea ce reprezintă 26% din valoarea totală proiectului. Important este că, în urma reabilitării Palatului Administrativ, câștigați sunt atât cetățenii, cât si angajații Instituţiei Prefectului Sălaj şi ai celorlalte 6 instituţii de stat care au sediul în această clădire, ceea ce duce, implicit, la sporirea calităţii serviciilor oferite cetăţenilor judeţului. Scopul nostru este să avem cetățeni mulțumiți care să aibă acces facil la servicii publice moderne. Cei care au ales să facă administrație, au ales să fie în slujba cetățenilor și, implicit, trebuie să se axeze în permanenţă pe a fi mai buni și eficienți. Felicit întreg aparatul administrativ al Instituției Prefectului Sălaj care pe parcursul celor 30 de ani s-a dedicat serviciului public și le mulțumesc tuturor celor care au pus umărul la concretizarea proiectului de reabilitare a clădirii Instituției Prefectului Sălaj. Le doresc succes în activitate și la cât mai multe proiecte cu impact pozitiv pentru comunitatea sălăjeană.” a precizat ministrul Lucian Bode.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.