Garda Financiara se plange ca instanta ii incurajeaza pe agentii economici sa nu respecte legea
Un sfert din operatorii economici verificati de catre comisarii Garzii Financiare Salaj de la inceputul anului si pana in prezent nu respecta legislatia care ii obliga sa detina si sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale, potrivit reprezentantilor institutiei. Ca urmare, comisarii au aplicat opt amenzi contraventionale, in valoare totala de 22.600 lei, peste 3.000 de lei fiind confiscati, pentru neevidentierea sumei in bonurile fiscale emise de casele de marcat ori in registrul special prevazut pentru situatiile cand aparatul este defect. Mai mult, activitatea a 25 de unitati a fost suspendata pe o perioada de maxim trei luni. „In unele cazuri, am gasit si marfuri fara documente legale de provenienta, ceea ce denota ca neevidentierea incasarilor nu a fost doar un caz accidental ori datorat lipsei de instruire a personalului in utilizarea aparatelor de marcat, ci a avut drept scop sustragerea, cel putin in parte, de la bugetul de stat, a unor sume datorate cu titlu de taxe si impozite”, ne-a declarat Petru Pop, director coordonator al Garzii Financiare Salaj.
In 1999, Guvernul a elaborat o ordonanta de urgenta care ii obliga pe operatorii economici ce efectueaza vanzari de bunuri cu amanuntul si/sau prestari de servicii directe catre populatie sa detina si sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale. In plus, ei trebuie sa predea cumparatorului bonul fiscal si sa afiseze anuntul cu obligativitatea pastrarii lui pana la iesirea din unitate.
Intrebat cum explica faptul ca, la zece ani de la intrarea in vigoare a legii, inca exista agenti economici care fac evaziune fiscala, oficialul institutiei sustine ca exista mai multe cauze. Firmele prefera sa riste, pornind de la premisa ca nu vor fi chiar ele depistate si sanctionate. Apoi, nu toti vanzatorii si prestatorii de servicii sunt instruiti cu privire la modul de utilizare a caselor de marcat. Nici instanta nu este de prea mare ajutor, este de parere Pop: „Instantele de judecata transforma in avertisment peste 90 la suta din amenzile de peste 8.000 de lei pe care le aplicam si admit in parte plangerile contraventionale prin care agentii economici solicita anularea masurii de suspen-dare a activitatii. In acest fel incurajaza eludarea prevederilor legii de catre operatorii economici”.
Unii sunt scutiti
Potrivit reprezentantilor Garzii Financiare Salaj, nu sunt obligati sa detina case de marcat producatorii agricoli individuali care vand in piete, targuri, oboare; cei care fac transport public de calatori; institutiile de cult care vand obiecte specifice; agentiile de turism care vand pachete de servicii turistice etc.