ianuarie 31, 2023

Eurostat: Romanii cheltuie putin pentru mesele in oras, ce motivatii au salajeni sa ia masa in oras?

 

rn

Acum la inceput de an, Eurostat a mai venit cu alta statistica in care ne vede la coada clasamentului. De asta data statistica priveste cat au alocat cetatenii europeni pe mesele in oras. Romania a inregistrat cea mai mare scadere a cheltuielilor alocate meselor in oras intre anii 2008 și 2018. Ponderea acestora a fost de 1,9% din totalul cheltuielilor gospodariilor in 2018, cel mai scazut nivel din randul statelor Uniunii Europene, față de 2,9% in 2008, se arata intr-un raport al Eurostat.

rn

Statistica asta poate fi privita din diverse unghiuri, una ca romancele (inca) stiu sa gateasca si de ce te-ai duce la un restaurant sa mananci mancare pregatita doar de ati umple stomacul, iar alta in care nu putem sa spunem ca avem o industrie alimentara si servicii care sa-ti garantez un acces si o motivatie la mesele in oras fara sa cheltuiesti o avere. Un anumit normal ar fi ca, in loc sa-ti duci mancare, de acasa la serviciu, sa ai posibilitatea de a merge la un resturant (cu autoservire) sau de exemplu inainte de merge la un film sau la un teatru (in timpul saptamanii sau la sfarsitul ei) sa iei masa cu prietenii la un restaurant din apropierea cinematografului sau a teatrului. Acum incercati sa faceti acest lucru cel putin la nivelul imaginatiei in orasele din Salaj…Este evident ca un indiciu pentru o economie care functioneaza este si luatul meselor in oras nu doar la parasatsuri sau evenimente care se petrec din an in Pasti si tot asa de evident ca nu doar cina sau pranzul inaintea spectacolelor, chiar micul dejun ar fi mai practic si cu implicatii economice benefice de luat in oras. In momentul in care ai cumparat dimineata un corn cu ce vrei tu si ai baut o ceasca de cafea sau o cana de lapte, ai pus in miscare economia, pentru ca pana si in spatele unui plic de zahar exista o intreaga industrie care genereaza locuri de munca, un mecanism care angreneaza cat mai multi oameni, nu doar pe femeia din bucatarie, poate chiar femeia din bucatarie si-ar dori sa faca altceva, decat sa fie nevoita sa gateasca. In anul 2020 si implicit in toata aceasta decada care urmeaza, autoritatile locale si judetene salajene nu trebuie sa se rezuma la doar a incasa bani sau da amenzi, ci sa caute sa puna in miscare acest mecanism sprijinind pe cei care vor incerca sa-si deschida activitati in acest sens in localitatile din Salaj. De altfel, acesta a fost intr-o anumita masura si mesajul transmis de un reprezentant al guvernului la investitura noului prefect de Salaj. Daca cei care aveti restaurante sau cei care cautati sa va deschideti unul intimpinati probleme cu autoritatile locale (refuzul de a va da autorizatii, de a va informa corect, solicitari de mita, etc, etc) va rugam insistent sa ne semnalati aceste cazuri.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut