Europarlamentarul sălăjean Daniel Buda povestește despre experiența refugiaților din Ucraina

Sălăjeanul Daniel Buda, europarlamentar din partea PNL, a însoțit un convoi cu ajutoare pentru Ucraina, în dorința de a ajuta populația afectată de război, dar și de a vedea la fața locului ce se întâmplă în țara vecină. O experiență traumatizantă și pentru privitor, darmite pentru cei care o trăiesc. Cel puțin așa transpare din povestea europarlamentarului originar din Păușa, comuna Românași.

”Când toată viața ți-o aduni într-o sacoșă… 13 Martie, o zi care cu siguranță nu va fi uitată! A fost ziua în care trebuia să trec dincolo de statisticile seci sau dincolo de ecranele televizoarelor ori mediul online. Trebuia să văd! Și așa am trecut azi în Ucraina pe la Halmeu pentru a fi acolo unde se scrie o parte a istoriei. Acolo unde poți vorbi cu oamenii dezrădăcinați de locurile natale dar și cu cei care “încă“ sunt la ei acasă. Era nevoie de acest lucru pentru că suferința este greu de perceput de la distanță. Iar deciziile trebuie mereu ancorate în realitățile indiscutabile ale momentului.

Împreună cu Adrian Cozma, deputat PNL de Satu Mare și președintele organizației județene, am trecut vama pe la Halmeu. Daniel Starr din California împreună cu alți prieteni a fost unul dintre sponsorii cu greutate care a contribuit la susținerea materială a transportului umanitar. Am ajuns în vamă unde am vizitat corturile voluntarilor din zonă. Lumea zâmbitoare, atât cât putea fi, și dornică să ajute. Tocmai trecuse un autocar cu 30 de copii spre Târgu Mureș și totul decursese atât cât se putea de bine. Erau de toate în corturi, mâncare, dulciuri, jucării! Tristă priveliștea gândindu-te la vremurile în care trăim și totuși te bucurai când vedeai atâta solidaritate din partea semenilor. Punctul vamal era atent coordonat de comandantul Babiș, un om și jumătate care a gestionat un flux de 2500 de persoane pe zi, într-un spațiu destul de strâmt. Acum era destul de liniște.

Trecem la zona Ucraineană unde știam că avem ceva de așteptat. Nu a trecut mult timp și vedem ceea ce știam că există dar nu văzusem în realitate! Bunica cu fiica, 2 nepoțele și … două plase mari de rafie. Atât le rămăsese după o viață întreagă. Începi să conștientizezi că nu-i de glumă. Mai încolo vezi o altă “jumătate” de familie în aceeași formulă. Mama, bunica, nepoți trecând pe jos spre o direcție necunoscută. Trecem de tabla cu Ucraina, facem o poză mai mult să ne convingem pe noi că ne ducem cu adevărat într-o țară aflată în război de unde mulți pleacă. Din fericire, vedem că sunt multe mașini cu ajutoare umanitare care merg încolo. Numai că și Ucraina e mare! Ajungem în orașul de destinație Vinogradov iar primul popas îl facem la biroul celor două deputate din partidul lui Zelenskiy care coordonează zona. Discutăm mult despre condițiile actuale, cauze, efecte, soluții! Uciderea civililor și mai ales a copiilor e mereu adusă în discuție de cele două doamne deputat, Anastasia Radina și Roksolana Pidlasa! Dar o să revenim asupra temelor dezbătute. În același timp, sosește directorul unui centru de refugiați care tocmai comunicase că azi au reușit să asigure celor 250 de persoane adulte doar masa de prânz! Copiii au avut trei mese dar nu se știe pentru cât timp vor mai avea. Suntem conduși la internat unde directorul, văzând ce am transportat, s-a bucurat de parcă era mâncarea pentru familia lui! Stăm de vorbă cu o mamă și două fete. Sunt din Kiev și nu vor să plece nicăieri. Spun că rămân aici și vor vedea ce vor face în continuare.

În alte camere, copiii care până mai ieri se jucau în curtea școlii, azi dărâmată de bombele rusești, încearcă să uite de coșmarul zilelor trecute! Consternarea, neputința sau disperare se citește pe fața tuturor. Suntem duși într-o sală unde spun că au mai rămas ultimele 50 de locuri! Ajuns aici, privind imensitatea de saltele, te ia cu friguri, gândindu-te că poate mâine, în acest loc oamenii se vor călca pe picioare. Ne despărțim de gazdele noastre cu inima strânsă, gâtuiți de emoție, privind neputincioșii cum îi lăsăm parcă să își ducă crucea. Doar că noi toți, trebuie să fim solidari cu ei! Războiul din Ucraina nu este doar despre ei! Este războiul nostru, al tuturor, deoarece este vorba de valorile noastre călcate în picioare de Putin, care trecând peste Ucraina, cu siguranță nu se va opri”, a povestit Daniel Buda.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut