Europarlamentarul Cristian Terheș este împotriva certificatului verde digital

0
255

Comisia Europeană a prezentat o propunere de creare a unui certificat verde digital pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță a cetățenilor în UE în perioada pandemiei de COVID-19. Certificatele verzi digitale vor fi valabile în toate statele membre ale UE. Acesta este așteptat să fie introdus probabil în luna iunie.

Terheș: ”Nu pot, cu conștiința curată, să votez sau să susțin un asemenea certificat”

Europarlamentarul sălăjean Cristian Terheș (PNȚCD) spune că este împotriva introducerii acestui certificat care încalcă drepturi fundamentale ale cetățenilor.

„Această adeverință verde digitală prin care, în fapt, nu se facilitează libertatea de circulație, ci se uniformizează restricția ei în toată Uniunea Europeană încalcă toate valorile fundamentale pe care s-a construit UE. Mai mult, prin modul cum a fost gândit acest certificat/adeverință, se va ajunge ca guvernele să condiționeze oamenii să-și poată exercita un drept fundamental – cum e libertatea de mișcare – de renunțarea la un alt drept fundamental – cum e dispunerea asupra propriului corp. Într-o asemenea situație nu se mai poate spune că alegerea oamenilor de a se vaccina a fost una liberă, ci condiționata, lucru ce încalcă fundamentul relația dintre cetățean și stat. Dacă nu mai poți să fii stăpân pe propriul tău corp, statul obligându-te sau condiționându-te să ingerezi sau să te injectezi cu produse medicale în schimbul posibilității de a-ți exercita un drept fundamental, nu mai vorbim despre stat democratic ci stat totalitar, ce vrea efectiv să te ia în stăpânire. Nu pot, cu conștiința curată, să votez sau să susțin un asemenea certificat care încalcă dreptul fundamental al oamenilor de a alege liberi și nestingheriți cu ce, când și cum să se vaccineze. Libertatea de a decide cu privire la propriul corp este dreptul fundamental al omului, de aceea decizia de vaccinare trebuie să fie lăsată numai în seama persoanelor, care să o ia liberi, nestingheriți și informați, deoarece ei își asumă riscul deciziei respective”, a spus Cristian Terheș, europarlamentar PNȚCD.

Voci în Parlamentul European care se opun

Pe lângă europarlamentarul sălăjean, se opun introducerii acestui certificat verde digital încă doi membri ai Parlamentului European, respectiv Bert-Jan Ruissen (Olanda) si Helmut Geuking (Germania). Toți trei sunt membri în Grupul ECPM, European Christian Political Movement (Mișcarea Creștină Politică Europeană).

Potrivit unei scrisori semnată de cei trei, certificatul respectiv restricționează libera circulație a persoanelor pe teritoriul UE, împunând condiții exercitării acestui drept care „este piatra de temelie a cetățeniei europene, stabilită prin Tratatul de la Maastricht din 1992”. În al doilea rând, „acestă adeverință electronică verde are efect discriminatoriu”, în contextul în care majoritatea cetățenilor UE nu sunt vaccinați, fie pentru că nu doresc vaccinarea, fie pentru că nu pot fi vaccinați (femeile însărcinate, de exemplu). „Acești cetățeni vor fi afectați în mod negativ în activitățile lor zilnice, dacă această Adeverință Electronică Verde va fi adoptată și implementată”, arată europarlamentarii. „Unii ar putea spune că, în aceste cazuri, persoanele respective pot alege testarea ca și variantă înlocuitoare. Dat fiind faptul, însă, că aceste teste nu sunt oferite gratuit, că accesul la ele poate fi greoi sau că rezultatele pot fi incorecte, precum și faptul că acestea sunt valabile doar pentru câteva zile, testarea nu este o alternativă cu adevărat. În cazul unei familii numeroase sau în cazul cuiva care călătorește frecvent în interesul muncii, testarea repetată este o adevărată povară”, mai arată aceștia. În al treilea rând, europarlamentarii s-au arătat „profund îngrijorați cu privire la datele personale și cu caracter medical ce vor fi colectate pentru această adeverință”. „În acest moment, informațiile cu privire la cum vor fi colectate, stocate și folosite datele personale sunt neclare și insuficiente. Se pretinde că regulile cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal vor fi respectate, însă nu e clar cum se va realiza aceast lucru. Această bază de date uriașă ce va conține nume și prenume, data nașterii și detalii medicale ale cetățenilor UE riscă să devină o țintă foarte atrăgătoare pentru hackeri sau corporații interesate să acceseze aceste date. Aceasta este o vulnerabilitate pentru cetățenii europeni și un risc pe care refuzăm să ni-l asumăm”. În concluzia poziției lor publice, „luând în considerare condițiile impuse liberei circulații pe teritoriul UE, efectul discriminatoriu al adeverinței, precum și riscul asupra datelor personale ale cetățenilor Uniunii Europene, suntem împotriva adoptării și implementării Adeverinței Electronice Verzi în Uniunea Europeană”, arată europarlamentarii ECPM.

Ce este certificatul verde digital?

Un certificat verde digital este o dovadă digitală că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19 sau are rezultat negativ la un test relevant sau s-a vindecat în urma unui episod de COVID-19. Potrivit Comisiei Europene, acesta va fi disponibil în format digital și/sau tipărit pe hârtie în mod gratuit, cu cod QR, în limba națională și în limba engleză, va fi sigur și securizat, cu valabilitate în toate țările UE.

Autoritățile naționale sunt responsabile de emiterea certificatului. Acesta ar putea fi emis, de exemplu, de spitale, de centre de testare, de autorități sanitare. Versiunea digitală poate fi stocată pe un dispozitiv mobil. Cetățenii pot solicita și o versiune tipărită pe hârtie. Ambele vor avea un cod QR care conține informații esențiale, precum și un sigiliu digital, pentru a asigura autenticitatea certificatului.

Certificatul verde digital ar trebui să faciliteze libera circulație în interiorul UE. El nu va fi o condiție obligatorie pentru exercitarea dreptului de liberă circulație, care este un drept fundamental în UE. Certificatul verde digital poate, de asemenea, să dovedească rezultatele testelor, care sunt adesea necesare în temeiul restricțiilor aplicabile în materie de sănătate publică. Certificatul reprezintă o oportunitate pentru statele membre de a adapta restricțiile existente aplicate din motive de sănătate publică.

Certificatul verde digital conține informații esențiale necesare, cum ar fi numele, data nașterii, data emiterii, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic.

Certificatele vor include doar un set limitat de informații care sunt necesare. El nu poate fi reținut de țările vizitate. În scopul efectuării verificărilor necesare, se controlează numai valabilitatea certificatului, verificându-se cine l-a emis și semnat. Toate datele referitoare la starea de sănătate rămân în custodia statului membru care a emis certificatul verde digital.

Certificatul verde digital va fi acceptat în toate statele membre ale UE. El va contribui la asigurarea faptului că restricțiile în vigoare în prezent pot fi ridicate în mod coordonat. Atunci când călătorește, fiecare cetățean din UE sau al unei țări terțe care se află legal sau are reședința în UE și care deține un certificat verde digital ar trebui să fie scutit de restricțiile care afectează libera circulație în același mod ca și cetățenii din statul membru vizitat. În cazul în care un stat membru continuă să solicite titularilor unui certificat verde digital carantinarea sau testarea, el trebuie să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să justifice această decizie.

O persoană vaccinată va primi un certificat de vaccinare pentru orice vaccin anti-COVID-19 cu care a fost vaccinată. Pentru neaplicarea restricțiilor vizând libera circulație, statele membre vor trebui să accepte certificatele de vaccinare emise pentru vaccinurile care au primit autorizație de introducere pe piața UE. Statele membre pot decide să extindă această neaplicare și la cei care călătoresc în UE și care au fost vaccinați cu un alt vaccin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.