decembrie 7, 2022

Europarlamentarul Adrian Paunescu

Dupa ce s-a impartasit la Fabrica de literatura – realist socialista din soseaua Kisseleff – Adrian Paunescu, prin anii ’60 ai secolului trecut, a devenit celebru prin recitalurile de propaganda comunista si cenaclul sau asa-zis de muzica si poezie. Omul, cu mari ambitii, da osanale partidului si conducatorului iubit si sotiei sale si mai iubite, de la inceputul carierei sale poetice e dominat crezul ca-i poate intrece pe Eminescu si Arghezi. Si pentru a intra in gratiile puterii nascatoare de la Scornicesti, Adrian Paunescu devine rapsodul de curte al Conducatorului. Incurajat de culturnicii epocii, Adrian Paunescu “scrie si numai scrie” – vorba lui Heliade Radulescu – versete inchinate partidului si preastimatului. Convins la un moment dat ca este Mesia literaturii romanesti, face mari greseli concurandu-si stapanul, care nu-l mai rabda, punandu-l “la colt” si desfiintandu-i “caravana”, in urma tragediei de la Ploiesti.
Imediat dupa ’89, se ascunde un timp, cu rusine chiar se autoblameaza, recunoscand ca a fost un ratacit in lumea necuvantatoare, isi cere iertare concomitent cu scoaterea coarnelor si, cu nerusinare, striga in gura mare ca a fost victima a regimului comunist. Si astfel, “ganditorul” de la Bailesti se apuca de politica, devenind membru marcant al Partidului Social Democrat, creatia lui Ion Iliescu, prin altoirea Partidului Comunist Roman.
Fiind dibaci, avand si experienta anilor victoriei socialismului, Adrian Paunescu reuseste sa depaseasca apucaturile lui Catavencu si ale lui Farfuridi, ajungand, culmea!, parlamentar de Dolj. Dupa patru ani de stat in fotoliul cald si bine remunerat, cade in dizgratia oltenilor si, cu tupeu, inseland electoratul hunedorean, ajunge parlamentar de Deva. Dupa doua legislaturi, si electoratul de aici il repudiaza, punandu-l la index. Dezonorat, Paunescu nu-si pierde pofta de putere, de a fi din nou parlamentar, dar nu in tara, ci in Europa, unde sunt conditii mai deosebite de “trai pe vatrai”. Desigur, fostul poet de curte, actual om politic cu “ambituri”, viseaza sa devina europarlamentar unde “simbria” este pe masura, iar “vilegiaturile” in capitalele Europei vor fi subventionate de badea Mitru, badea Samoila si de tata Veta din ajutoarele de somaj. Iata o mostra de nimicnicie a omului, care incheiase pactul cu diavolul, punand umarul la ctitoria societatii de curand prabusita, ca apoi s-o nege. Dorinta diabolica, folosind chiar mijloace machiavelice, de a ajunge in varful piramidei politice, il face pe Adrian Paunescu sa intre in “ograda fripturistilor”.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *