septembrie 29, 2023

Europarlamentar sălăjean, virulent împotriva cărnii artificiale: ”Nu putem admite că avem carne artificială!”

4

Europarlamentarul sălăjean Daniel Buda (PNL) a cerut cu vehemență ca subiectul cărnii artificiale să fie scos de pe agenda Comisiei Europene. Schimbul de replici dintre reprezentantul României în Parlamentul European și reprezentantul Comisiei Europene a avut loc la ultima întâlnire a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European.

Carnea artificială, un concept ce trebuie respins în timp ce este formulat!

În intervenția sa, eurodeputatul sălăjean Daniel Buda și-a exprimat îngrijorarea cu privire la preocuparea Comisiei Europene în ceea ce privește subiectul cărnii artificiale și a solicitat vicepreședintelui Comisiei Europene Maroš Šefčovič, responsabil pentru relații interinstituționale și prospectivă, ca dezbaterile privind carnea artificială să fie scoase de pe agenda Comisiei, cu justificarea că în componența cărnii, trebuie să fie inclus ingredientul în sine, or, în absența acestuia, nu putem denumi produsele ca atare.

”În cursul audierii s-a vorbit despre carnea artificială. Este prima dată când un reprezentant al Comisiei a adus în discuție acest subiect. Mă îngrijorează foarte mult că există abordări ale Comisiei cu privire la carnea artificială atât timp cât acest aspect, în opinia mea, nici nu ar trebui să fie discutat la nivelul Comisiei Europene. Nu putem admite că avem carne artificială. Carnea nu poate să fie decât carne și nimic altceva nu se poate constitui într-un substitut pentru acest aliment. Domnule Comisar, ar trebui să discutați acest lucru în cadrul Comisiei Europene ca acest subiect să fie scos de pe agenda Comisiei”, a cerut sălăjeanul Daniel Buda.

Ce este carnea artificială?

Carnea artificială este un produs de laborator care ar putea substitui cererea de carne provenită de la animale, spun specialiștii. Procesul de obținere implică extragerea unei celule stem, nespecializate și plasarea ei într-o supă de nutrienți, în interiorul unui vas Petri. Supa de nutrienți în care se dezvoltă celula stem este un amestec de hormoni, alți nutrienții necesari creșterii și un ser de origine bovină, extras din mânzi nefătați. Întregul proces de cultivare are apoi loc într-un dispozitiv special.

Prima realizare în acest domeniu a avut loc în anul 2013, când nişte cercetători olandezi de la Universitatea din Maastricht au creat primul burger din carne artificială. Specialiştii olandezi spuneau atunci că au găsit soluţia pentru eradicarea foametei la nivel mondial. Carnea de laborator ar fi un câştig şi pentru mediu, având în vedere că sectorul creşterii bovinelor este răspunzător de o cincime din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial, mai mult decât poluarea produsă de automobile. Ulterior, cercetători ai Universității Oxford au demontat această idee, susținând că pentru crearea de producție de carne artificială consumul de energie pe bază de dioxid de carbon ar fi mult mai mare și mai nociv decât metanul eliberat în atmosferă de animalele vii.

4 thoughts on “Europarlamentar sălăjean, virulent împotriva cărnii artificiale: ”Nu putem admite că avem carne artificială!”

  1. Acesti Europrlamentari aduc in tara tot felul de prostii cum ar fi : carne artificiala, Corona -virus, mariri de impozite E T C ! Majoritatea Romanilor stau acsa si isi vad de treaba lor NU calatoresc in strainatate !

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut