Europa aproape de lockdown, Sălajul în zona „verde”

4
3131

Situaţia epidemiologică din Sălaj se îmbunătăţeşte pe zi ce trece, ultimele date oficiale arătând faptul că judeţul nostru este la incidenţă de 1,34 la mia de locuitori, după ce, nu cu mult timp în urmă, eram primii la nivel naţional ca rată a infectărilor. Cele două perioade de carantină pentru Zalău, Cehu Silvaniei şi Jibou, alături de restricţiile impuse şi în alte localităţi, au dus la un trend descendent al infectărilor, astfel încât Sălajul este în zona „verde”.

Marţi, 15 decembrie, la nivelul județului Sălaj erau 5.896 persoane infectate cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei, 23 persoane confirmate în ultimele 24 de ore, 4.708 pacienți declarați vindecați de la începutul pandemiei, 1.032 cazuri pozitive, 1.076 persoane aflate în carantină la domiciliu şi 156 persoane decedate, inregistrate de la începutul pandemiei.

Acestea sunt cifrele oficiale, care arată faptul că judeţul pare să fi trecut peste un vârf al pandemiei. Urmează însă perioada sărbătorilor de iarnă, în care se aşteaptă o creştere a aglomeraţiilor în magazine, dar şi o înteţire a contactelor sociale. În acest context, premierul interimar al României, Nicolae Ciucă, dar și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, le cer românilor să-și reducă deplasările în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

Dacă Sălajul şi România, cu mici excepţii, stau bine în ceea ce priveşte controlul pandemiei, cel puţin din datele oficiale, în Europa situaţia este mult mai gravă. La nivel european, poate cele mai surprinzătoare anunțuri în privința restricțiilor au venit din Germania și Olanda, care au anunțat măsuri fără precent și o carantină strictă de sărbători, până pe 10, respectiv 19 ianuarie.

Cu o rată de infectare de 3,34 la mia de locuitori, Germania consideră că a scăpat epidemia de coronavirus de sub control, iar autoritățile federale anunță măsuri dure. Germania intră în carantină în perioada sărbătorilor de iarnă, ceea ce înseamnă că magazinele neesenţiale se închid, la fel și școlile, începând chiar de miercuri. Germanii vor avea un Crăciun şi un An Nou fără petreceri, iar restricţiile nu vor fi ridicate, cel puţin, până la 10 ianuarie, anul viitor. Contactele sociale vor trebui limitate la cel mult cinci adulţi din două gospodării diferite.

Și premierul olandez Mark Rutte a anunțat luni seara că țara sa intră în carantină începând de miercuri timp de 5 săptămâni, adică până la 19 ianuarie. Școlile, magazinele neesențiale, restaurantele, barurile, spaţiile culturale şi arenele sportive vor fi închise. Sunt măsuri fără precedent în Olanda, țară care în primul val al epidemiei a preferat să adopte „izolarea inteligentă”.

În Lituania, noul guvern condus de un premier de centru-dreapta a decis intrarea în lockdown național începând de miercuri şi până la 31 ianuarie, noile restricţii venind pe fondul creşterii incidenţei infectărilor cu noul coronavirus şi a deceselor asociate COVID-19. Vor rămâne deschise doar magazinele cu produse de primă necesitate, iar învăţământul se va desfăşura doar de la distanţă. Cele 3 milioane de locuitori vor avea libertatea de mişcare restricţionată. Ei nu vor putea călători în afara localităţii şi chiar ieşirile din casă vor fi interzise, cu excepţia celor din motive întemeiate: deplasarea la locul de muncă, la medic, la cumpărături sau la o înmormântare. De asemenea, lituanienilor li se cere să-şi limiteze contactele la o singură familie sau gospodărie. Lituania are în prezent una din cele mai mari rate de incidenţă a infectărilor cu noul coronavirus, potrivit Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. Ţara baltică s-a aflat sub un lockdown parţial de luna trecută, dar acesta nu a oprit răspândirea virusului.

În Cehia, unde abia se relaxaseră restricțiile la începutul lunii decembrie, premierul Andrej Babic a anunțat că se reintroduce carantina pe timp de noapte și se închid din nou barurile și restaurantele, inclusiv în perioada Crăciunului. Sunt interzise întâlnirile a mai mult de șase persoane, fie că este vorba de interior, fie în aer liber. Începând cu 18 decembrie nu mai este permis nici consumul de alcool în aer liber, iar vacanța școlară va începe mai devreme.

Și autorităţile din Polonia se pregătesc pentru o prelungire a restricţiilor antiepidemice până cel puţin pe 17 ianuarie, pentru a evita un „al treilea val” de COVID-19. „Rămânem acasă în timpul vacanţelor de iarnă şi le petrecem în siguranţă, astfel încât să evităm un al treilea val”, a spus ministrul polonez al sănătății. Conform restricţiilor antiepidemice, în vigoare deocamdată până pe 27 decembrie, restaurantele, cafenelele, cinematografele şi teatrele sunt închise, învăţământul se desfăşoară online, reuniunile sunt limitate la 5 persoane, minorii cu vârste sub 16 ani pot ieşi din casă numai însoţiţi de adulţi, în timp ce persoanelor cu vârste de peste 70 de ani li se recomandă să nu iasă deloc.

Londra şi mai multe comitate învecinate trec la nivelul maxim de restricţii antiepidemice, astfel că începând de miercuri acestea vor trebui să-şi închidă barurile şi restaurantele, va fi limitată şi mai mult socializarea, dar şcolile rămân deschise. Două subdiviziuni administrative londoneze, Greenwich şi Islington, au decis totuşi închiderea şcolilor. „Am observat în ultima săptămână o creştere foarte puternică, exponenţială, a virusului la Londra, Kent, în părţi din Essex şi Hertfordshire. Nu ştim cât de mult aceasta este din cauza noii variante (de SARS-CoV-2), dar, indiferent care ar fi cauza, trebuie să acţionăm rapid şi decisiv”, a spus ministrul sănătății, Matt Hancock. Guvernul britanic a elaborat un sistem de restricţii antiepidemice pe trei nivele, capitala Londra fiind în prezent la al doilea nivel.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că și Turcia va impune un lockdown total de cinci zile, începând cu Revelionul, adică cu data de 31 decembrie. În acest timp, oamenii vor trebui să rămână acasă. Asta, în condițiile în care restricțiile fusese deja înăsprite la începutul lunii decembrie, cu interdicţii de circulaţie în weekend, în timp ce de luni până vineri nu se poate circula între orele 21:00 şi 05:00. Asociaţia Medicală Turcă (TTB), care a exprimat îndoieli cu privire la datele despre coronavirus comunicate de guvern, a avertizat că spitalele de stat se află la capacitate maximă, cu unităţi de terapie intensivă supraaglomerate. Turcia, care are o populaţie de 83 de milioane, a raportat până acum un total de 1,86 milioane de infecţii şi 16.646 de decese.

O notă discordantă în acest peisaj o face Italia, țară crunt lovită în primul val al epidemiei, dar care a anunțat acum că renunță la mare parte din restricții, după ce numărul de cazuri a început să scadă. Dar specialiștii sunt îngrijorați: străzile s-au umplut imediat de lume, așa că și Italia ar putea urma exemplul Germaniei cu o carantină totală de sărbători. Presa din Peninsulă susține că la nivelul guvernului se discută ca toată țara să fie declarată zona roșie de sărbători, cu cel mai sever nivel de restricții, tocmai pentru a evita un al treilea val în ianuarie.

4 COMENTARII

  1. Suntem in zona verde ptr ca nu se mai fac testări !!! Lumii ii este frica sa facă teste și oricum nu prea mai avem teste! Gândiți-va daca te afla pozitiv și ești asimptomatic toată familia va sta izolata de sărbători !!! Gata cu colindatu, cu urâtul și cu umblatul pe la neamuri!!! Așa ca….

  2. Suntem in zona verde ptr ca nu se fac testări!!!! Gândiți-va daca te afla pozitiv și ești asimptomatic toată familia va sta izolata de sărbători !!! Gata cu colindatu, cu uratul și cu umblatul pe la neamuri!!! Așa ca….

  3. Sălăjeni, statiacasa de sarbatori. Tradițional Crăciunul se sărbătorește in familie. Devorați preparatele tradiționale împreuna cu soția și copiii, beți un vin bun in familie și lăsați colindatul pe la prieteni ca nu este sanatos. Colindați-i pe internet, aproape toți cei tineri și de vârsta medie au câte un telefon săpun laptop. Cei in vârsta trebuie protejați fiind vulnerabili. Sănătate și sarbatori fericite in familie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.