Echipa mobilă a Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) din Zalău va colinda și în luna noiembrie localitățile județului pentru a aduna cât mai multe sânge în stocurile instituției, sânge care înseamnă viață pentru pacienții spitalelor.

În prima zi a lunii noiembrie, echipa CTS se va afla la Crasna, iar în 8 noiembrie, la Nușfalău.

În data de 10 noiembrie, echipa mobilă se va afla la Cehu Silvaniei, iar în 17 noiembrie, la Jibou.

Ultimele două zile de caravană mobilă vor fi datele de 21 noiembrie, la Ip, și 23 noiembrie, la Șimleu Silvaniei.

Sunt invitați să doneze toți locuitorii din zonele în care va poposi caravana mobilă, iar de luni până vineri, se poate dona la sediul Centrului de Transfuzie Sanguină din Zalău.

Bine de știut este că fiecare donator beneficiază de setul de analize gratuit, dar și o zi liberă de la serviciu, tichete valorice de masă și reducere la transportul în comun.

Pentru a putea dona trebuie respectate anumite condiţii: vârsta să fie cuprinsă între 18-60 de ani; greutate corporală minimă de 50 kg; tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg; valoarea hemoglobinei să nu fie sub pragul de 125g/l pentru femei și 135g/l pentru bărbați; să nu prezentați afecțiuni cronice sub tratament și intercurente recente (exemple: viroze respiratorii); intervalul de timp între două donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 de zile.

Înainte de donare este necesar un mic dejun consistent, fără prăjeli și ou, dar și consumarea unei cantităţi considerabile de apă.