Dupa cazul de crima in plina strada de la Brasov sau jaful unei banci din Cluj-Napoca se pare ca nici Zalaul nu e ocolit de fapte reprobabile ale unor indivizi ce se situeaza dincolo de granitele vietii civilizate. E drept, cazul pe care vi-l vom prezenta nu are… greutatea celor de la Brasov sau Cluj. El insa socheaza prin modul in care a incercat sa-si duca planul la indeplinire un escroc-santajist… de clasa.
Despre cine si despre ce e vorba?
Asa dupa cum ne relateaza intr-o epistola trimisa la redactie Calin Tout, sambata, 28 februarie, la locuinta parintilor lui, Maria si Ioan Tout de pe Aleea Dumbravitei, bl. D14, ap.1 din Zalau se prezinta un anume Marosan Grigore, ca angajat al E.ON Gaz pentru a verifica centrala termica. Dupa ce Ioan Tout ii deschide usa si-l primeste in casa, individul ii cere procesul-verbal de verificare a centralei pe care tot el si TOT sub acest nume il incheiase cu catva timp in urma, si in care se specifica faptul ca se depasise termenul de verificare a centralei.
In acelasi timp, asa-zisul Marosan, ii propune lui Tout un targ: sa-i dea 2 milioane si el va trece cu vederea faptul ca centrala termica de la ap.1 nu este tocmai in regula. Pana sa-i dea banii gazda il… omeneste cu un pahar de tuica, care insa nu-i pica bine… domnului cu controlul gazului care se duce la baie si vomeaza, ca dupa un chef de-o noapte. Iese din baie si cere o bere ca sa se dreaga. „N-am in casa. Hai in vecini, la bar si-ti cumpar”. „Nu, vreau berea aici, in casa”, zice pretentiosul controlor. Gazda se conformeaza si pentru a-i face pe plac pleaca dupa bere. Ei bine, ce credeti ca a facut asa-numitul Marosan Grigore, in timpul cat a lipsit Ioan Tout de acasa? Nesimtitul a inceput sa-i faca avansuri sotiei acestuia si sa o pipaie. „Mama mea a incercat sa tipe, relateaza fiul Calin Tout si noroc ca dupa scurt timp a aparut acasa tata care l-a luat la intrebari si l-a amenintat ca anunta politia. Speriat, individul a iesit in graba si a luat-o la fuga. Apoi parintii mei m-au anuntat de cele intamplate si, peste putin timp ne-am dus toti trei la politie, unde am relatat cele petrecute”.
Ieri escrocul-santajist a picat in… lat. Ioan si Maria Tout l-au identificat, la sediul E.ON Gaz din Zalau pe individul care a vrut sa-i escrocheze si sa-i santajeze si care a incercat sa-si bata joc de o femeie in varsta. El este, intr-adevar, angajat la aceasta firma, dar numele lui nu este nicidecum Marosan Grigore, ci RomanVasile. Si culmea impertinentei: ca sa fie credibil la o eventuala verificare, chiar si numai telefonica, acest escroc ordinar s-a dat drept Marosan Grigore si prima data, cand a intocmit procesul verbal de verificare a centralei, si a doua oara, cand a incercat sa puna mana pe bani. Si a facut-o premeditat, in stil de mare si, repetam, ordinar escroc si santajist, pentru ca, intr-adevar, la E.ON Gaz exista un salariat pe nume Marosan Grigore, al carui „portret” moral insa este total opus celui al lui Roman Vasile.
Fireste, cazul se afla in cercetari la politie, iar dupa finalizarea lor va vom informa despre masurile luate si de E.On Gaz.
Oricum „ispravile” escrocului si santajistului Roman Nicolae pateaza „obrazul” firmei E.On Gaz care este trebuie sa dovedeasca mai multa prudenta si vigilenta la angajarea viitorilor salariati si sa instituie chiar si masuri de control al… asa-zisilor controlori carora, vrem nu vrem, trebuie sa le permitem accesul in locuinte pentru verificarea centralelor si instalatiilor de gaz.
Si, pentru ca veni vorba despre gazde, este necesar ca si noi, posesorii de centrale ca deschidem mai bine ochii la… legitimatii, inainte de a deschide usa celor ce se dau controlori. Altfel…