septembrie 21, 2023

Episcopul Petroniu, aproape de „valea umbrei morții”

5

La sfârșitul anului 2020, Episcopul Petroniu al Sălajului s-a infectat cu noul coronavirus, iar starea de sănătate i s-a depreciat într-atât încât nopți la rând s-a simţit foarte aproape de „valea umbrei morții”.  

Aşa cum povesteşte într-un interviu acordat recent celor de la basilica.ro, după 37 de zile de spitalizare a depășit perioada dificilă, însă urmele bolii se mai văd și acum, la câteva luni distanță.

„Pe parcursul nopții sunt încă dependent de concentratorul de oxigen. Dacă ziua am un program prea încărcat sau depun efort fizic mai mult și saturația de oxigen din sânge îmi scade sub 90%, apelez din nou la concentratorul de oxigen”, spune ierarhul.

La externare medicii l-au avertizat că recuperarea totală se va face în câteva luni şi că va fi dependent o perioadă de tehnologia medicală. „Mi s-a comunicat faptul că plămânii nu mi s-au vindecat în proporție de 100% și timp de cel puțin două luni va trebui să utilizez un concentrator de oxigen pentru a-mi asigura saturația necesară organismului meu”.

Starea de sănătate îi permite să ducă la îndeplinire „orice atribuţie care îi cade în sarcina sa”, însă anumite activităţi aparent banale au devenit o provocare.

„Deși fac zilnic mișcare, deocamdată nu pot parcurge dintr-o bucată o distanță prea mare, ci numai în etape, cu scurte pauze între ele. Piatra de încercare însă o constituie scările, pe care le urc ceva mai încet decât până acum, în timp ce saturația îmi scade cu fiecare etaj adăugat, ceea ce înseamnă că trebuie să am încă răbdare”.

Cele treizeci şi şapte de zile petrecute în spital şi-au pus amprenta peste slujitorul Domnului care a trăit fiorul morţii. „Starea mea de sănătate se deteriora din ce în ce mai mult, medicii care mă tratau erau foarte rezervați în privința recuperări mele, iar eu am simțit în câteva nopți la rând că eram foarte aproape de „valea umbrei morții. (…) Faptul că diavolul nu se poate atinge de viața omului fără îngăduința lui Dumnezeu mi-a dat curaj și m-a făcut să mă încredințez în voia Lui”, spune episcopul Sălajuliu.

Timpul petrecut în spital l-a făcut pe PS Petroniu să îşi dea seama cât de fragilă este ființa umană și cât de importantă este grija pentru trup. „De prea multe ori nu ne preocupăm de sănătate”, mărturiseşte Episcopul Sălajului rememorând clipele delicate prin care a trecut, mai ales cât timp a fost la ATI.

„Prima săptămână de la terapie intensivă, în care medicii nu îmi dădeau vești bune legate de starea mea de sănătate, iar eu simțeam acest lucru pe propria mea piele, temându-mă de câteva ori pentru viața mea, a fost cea mai dificilă. Doar credința în Dumnezeu, nădejdea și rugăciunea continuă mi-au dat puterea de a depăși momentele respective”.

Perioada petrecută în instituţia medicală a reprezentat un bun prilej de introspecţie. Cei patru pereţi, suferinţa constantă şi tabloul bolii contemplat zilnic în camera de spital au reprezentat un imbold puternic la o analiză interioară.

„Având foarte mult timp la dispoziție, mi-am făcut mai multe examene amănunțite de conștiință, regretând mai profund ca oricând deciziile din viață pe care socotesc că le-am luat greșit și, implicit, consecințele lor”, afirmă Petroniu.

După ce a trecut prin experienţa bolii, Preasfinţitul Părinte Petroniu e convins că atitudinea față de cei bolnavi de Covid-19 trebuie să fie una de compasiune și înțelegere, fiindcă ei sunt, la urma urmei, „victimele inocente ale unui virus ucigaș răspândit foarte rapid pe suprafața întregului pământ”.

Cei infectaţi trebuie să înţeleagă riscurile la care se supun, dar şi riscurile la care îi supun pe alţii. Iar rolul nostru, spune Episcopul Petroniu, este să îi facem să conştientizeze pericolul şi să îi trimitem de urgenţă la medic.

Apoi, rugăciunea pentru cei bolnavi, dar şi faptele de milostenie sunt importante, spune Petroniu.

5 thoughts on “Episcopul Petroniu, aproape de „valea umbrei morții”

  1. Poate va întelege în sfârșit că în locul unei episcopii pompoase era nevoie de un spital. Că ele, casele Domnului în vremuri de restriște trebuie să fie mai mult decât oricând ajutor pentru sărmani.

  2. ,,Diavolul nu se atinge de viața omului fără îngăduință domnului,,
    Bai ce prostii va debitează creierul ! De aia o ducem așa bn cu toții !

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut