Liceul de Arta “Ioan Sima”
Emotii si lacrimi de bucurie amestecate cu cele de regret, inerente unei festivitati de absolvire, au fost si la Liceul “Ioan Sima” din Zalau care si-a luat ramas bun de la doua clase de absolventi. Cei 28 de artisti (impartiti in clasele de arte plastice si muzica) au parasit in ritm de “Gaudeamus” bancile scolii, in aplauzele parintilor si ale acelor dragi.
Asa dupa cum spunea directorul liceului, Ioan Chezan, si aceasta generatie a confirmat prin talent si rezultate, majoritatea absoventilor fiind implicati in proiectele artistice ale scolii. “Majoritatea elevilor au facut parte din corul Camerata Academica Porolissensis si au sprijinit organizarea festivalului “Viva la Musica”, ajuns la cea de a XI – a editie. La randul lor, artistii plastici au reusit deja sa vanda o parte din lucrari, demonstrand ca anii petrecuti in scoala noastra i-au pregatit corespunzator”, a spus Chezan.
La finalul manifestarilor, directorul institutiei si ceilalti invitati i-au felicitat pe absolventi si le-au urat succes, atat la examenul de bacalaureat, cat si la cel de admitere la facultate.
Scoala Corneliu Coposu
Curtea Scolii Gimnaziale “Corneliu Coposu” a devenit neincapatoare, ieri, 11 iunie, pentru sutele de parinti, bunici sau prieteni care au venit sa-i felicite pe absolventii generatiei 2009.
Alaturi de cei 117 absolventi ai clasei a VIII-a (din cinci clase), de cadre didactice si familiile elevilor au fost si subprefectul Onorica Abrudanu, inspectorii scolari Roza Mateiu si Florin Morar, precum si Nadia Ignat, din partea Primariei Zalau. Reprezentantii autoritatilor locale si judetene au transmis mesaje de incurajare absolventilor si i-au felicitat pe dascali pentru munca depusa de-a lungul celor patru ani de gimnaziu.
Sefii de promotie au primit diplome si premii din partea Comitetului de Parinti, iar la acest demers s-a alaturat si Banca Comerciala Romana, Ziarul Financiar si Fundatia “Mereu Aproape”, aceste institutii daruind copiilor cu performante deosebite cate un set de enciclopedii.
Colegiul National Silvania
Flori, multe flori. Baloane roz, albe, rosii, albastre, visinii. Emotii, zambete, lacrimi. Un clopotel ce a sunat lung, insa, de data aceasta, nu pentru a chema la ore, ci pentru a marca sfarsitul viselor copilariei si drumul deschis spre maturitate. O zi de neuitat, o sarbatoare a elevilor, parintilor, profesorilor, prietenilor. Punct de rascruce la finele unei etape unice din viata, cei patru ani de liceu. A fost astfel, in curtea Colegiului National Silvania Zalau, locul in care 244 de absolventi au fost felicitati pentru reusitele lor. Intre acestea s-ar putea include: peste 85% medii de 9 si 10, promovabilitate de 100%, 250 de premii la concursuri judetene, 45 de premii la cele nationale si internationale, nenumarate participari si implicari in activitati educative, care ar insemna la prima vedere un valoros “pasaport” pentru viitor, dobandit de la o scoala de elita, “un loc de prestigiu, nu doar in Salaj, ci si in tara, de care vor fi mandri oriunde se vor afla” (Vasile Bulgarean, directorul CNS). Radu Capilnasiu, primarul Zalaului a admis ca “rezultatele acestei scoli sunt cunoscute in tara si dincolo de granitele ei”, iar prefectul judetului, Ionel Ciunt, si-a exprimat convigerea ca “pe multi dintre absolventi ii vom regasi maine intre elitele profesionale ale societatii”, si i-a indemnat “sa fructificati ceea ce va ofera statutul de cetatean european”. Un sfat bun au primit si de la presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, care i-a indemnat: “nu va feriti de drumurile cu obstacole, pentru ca cele fara obstacole nu duc nicaieri”.
Liceul Ortodox “Sfantul Nicolae”
La Liceul Ortodox “Sfantul Nicolae” din Zalau, a avut loc, ieri, cursul festiv de incheiere a anului scolar. 27 de teologi au parasit bancile in care au studiat timp de patru ani. La festivitate au fost prezenti PS Petroniu Florea, Episcopul Salajului, Onorica Abrudanu, subprefect al Salajului, Calin Ciurbe, inspector scolar din cadrul ISJ Salaj si alti clerici. In deschidere a luat cuvantul directorul liceului, Ionut Pop, care a amintit celor prezenti ca scoala este importanta pentru spiritul pe care il transmite elevilor sai. “Il avem pe Duhul Sfant in mijlocul nostru. E o scoala cu adevarat aparte in judet datorita profilului teologic”, a mentionat Pop, urandu-le totodata elevilor mult succes in continuare.
Episcopul Petroniu a tinut sa precizeze ca ^suntem intr-un ceas de bucurie, ceas de bilant si de premiere a celor mai merituosi elevi. Sunt convins ca veti pastra o memorie vie Bisericii. In functie de darul fiecaruia si de vocatie, ne urmam calea pe care Dumnezeu ne-o deschide. Felicitari profesorilor si elevilor pentru activitate”. Un cuvant de suflet le-a adresat elevilor si Onorica Abrudanu, care a fost prezenta acolo “pentru maretia spiritului”.
Grupul Scolar “Voievod Gelu”
“Nimic bun nu se invata nici nu se insuseste fara exemple”, spunea in alocutiunea sa Bogdan Oniga, seful de promotie al claselor terminale de la Grupul Scolar “Voievod Gelu”, facand bineinteles referire la cei care, timp de 4 sau 5 ani, le-au pregatit celor 221 de absolventi ai cursurilor liceale , si celor 18 absolventi ai cursurilor postliceale, calea pentru a intra increzatori intr-o noua etapa a vietii. Sase clase de absolventi ai cursurilor de zi, cinci clase de absolventi ai cursurilor serale (ruta progresiva) si o clasa postliceala s-au adunat pe terenul de sport al scolii, pentru a-si lua ramas bun de la dascali, de la colegii mai tineri, de la tot ce a insemnat truda slovei. Parinti, prieteni, cunostinte, flori, zambete si lacrimi de emotie amestecate cu bucurie erau elementele dominante ale atmosferei de pe platoul din curtea liceului. Festivitatea a fost deschisa de d-na prof. Doina Dorina Pop, directorul Grupului Scolar “Voievod Gelu”, care dupa ce facut o succinta prezentare a unitatii, i-a felicitat pe absolventi, urandu-le succes pe mai departe si sa aiba parte numai de impliniri. Din partea Inspectoratului Scolar au participat la acest emotionant eveniment inspectorii Rodica Costache (fosta eleva si profesoara a scolii) si Ioan Bunta. Ambii i-au felicitat pe absolventi, le-au urat succes la bacalaureat dorindu-le drumuri cat mai netede prin viata. Interesant si curios este faptul ca la festivitatile de absolvire din cea mai mare unitate de invatamant din Salaj nu a calcat nici un… piciorus de la Primaria municipiului, nici de la Consiliul Judetean. In aplauzele sutelor de parinti,rude si prieteni, premiantilor, li s-au inmanat dilome. Diplome de excelenta le-au fost inmanate si celor ce s-au evidentiat la faza nationala a concursurilor scolare si la sesiunile de referate si comunicari, precum si profesorilor care i-au pregatit. Si iar imbratisari si iar felicitari, si iar flori. Mii si mii de flori.
“Mihai Viteazul”
Ultimul sunet al clopotelului s-a auzit joi, 11 iunie, si pentru cei aproape 180 de absolventi de la Grupul Scolar “Mihai Viteazul”. Plini de emotie si cu bratele incarcate de flori, elevii si-au luat ramas bun de la bancile in care au studiat patru sau cinci ani, de la profesorii care le-au indrumat pasii, precum si de la colegii lor mai mici. La festivitatea organizata in curtea scolii, au fost prezenti alaturi de rudele si prietenii absolventilor, Radu Capilnasiu, primarul municipiului Zalau, care a inmanat diploma de onoare elevei Daniela Fenedi, din clasa a XII-a B, sefa promotiei 2008-2009.
“Este o zi incarcata de emotie pentru noi toti. Va felicit si nu uitati ca realizandu-va visele ne veti bucura atat pe noi, profesorii vostri, cat si pe parinti. Mult succes la examenul de bacalaureat”, li s-a adresat Ioana Cornea, directorul Grupului Scolar “Mihai Viteazul”.