decembrie 9, 2022

Emigratia depopuleaza Romania

Romania se depopuleaza in ritm accelerat din cauza ca foarte multi romani pleaca la munca in strainatate din lipsa banilor. Conform datelor oficiale, peste doua milioane de romani au luat calea strainatatii, unde castiga si de zece ori mai bine decat acasa. 

“Numarul total al românilor care au plecat pentru a-si gasi o slujba în strainatate este dificil de cuantificat, însa din datele primite de la autoritati ale statelor membre ale UE si din studiile realizate, putem estima ca peste doua milioane de cetateni lucreaza în afara granitelor României, cu precadere în state membre ale Uniunii”, au declarat pentru economica.net oficialii Ministerului Muncii. 
Oficial, mai bine de 614.000 de români muncesc în Italia, peste 250.000 de români muncesc în Spania, în jur de 110.000 de români muncesc în Marea Britanie, iar în Irlanda muncesc în jur de 28.000 de români, au comunicat oficialii Ministerului Muncii, în baza celor mai recente informatii transmise de omologii lor din aceste state.
Dar cifra romanilor care locuiesc in strainatate este mult mai mare, asta pentru ca multi au plecat din Romania si cu familia, preferand sa-si duca copiii la scoala in tara in care lucreaza. În Italia locuiesc cei mai multi romani plecati in strainatate, respectiv 1.014.000, conform Institutului National de Statistica din Italia. În Spania sunt înregistrati ca rezidenti 913.405 români, conform datelor publicate de catre Observatorul Permanent al Imigratiei (organism specializat din structura Ministerului Muncii si Securitatii Sociale) privind numarul ceta?enilor straini detinatori ai certificatelor de reziden?a. Românii pot dobândi dreptul de rezidenta în Spania si daca nu muncesc. Circa 200.000 de români locuiesc în Franta, estimeaza Ministerul Muncii. Totodata 110.000 de români muncesc cu acte în Marea Britanie, mai scrie economica.net. Estimari neoficiale spun ca, de fapt, numarul romanilor plecati este undeva la patru milioane.

Pe unde s-au imprastiat salajenii

Datele oficiale de la Directia Judeteana de Statistica arata ca 8.344 de salajeni sunt plecati peste hotare la munca pentru o perioada mai îndelungata de un an, fara a se întoarce acasa. Desigur, numarul celor plecati peste granite sa-si câstige traiul este mult mai mare, numai ca nu toti merg cu contract si nu intra în statistica oficiala. Estimarile neoficiale spun ca aproximativ 30.000 de salajeni muncesc în strainatate. Ne rezumam însa la datele statistice, de unde aflam lucruri interesante despre cum s-au “împrastiat” salajenii prin lume.
Cei mai multi dintre salajenii plecati, în numar de 3.094, sunt în Italia. Alti 2.438 sunt plecati în Spania. 566 de salajeni sunt plecati în Franta, 506 în Ungaria, 391 în Anglia, 304 în America, 239 în Germania si 118 în Belgia. Mai sunt salajeni, dar putini, plecati si în tari precum Canada – 38, Danemarca – 36, Suedia – 34, Elvetia – 21, Cipru – 19, Cehia – 17, Olanda – 15. În Norvegia au plecat doar 13 salajeni.
Aproapre jumatate din populatia judetului plecata la munca în strainatate este din Zalau. Din cei 8.344 de salajeni, 3.307 sunt originari din Zalau. Zalauanii “iubesc munca” în Italia. Asa se face ca 1.039 dintre cei plecati din Zalau s-au regasit în Italia, iar alti 994 în Spania. O colonie mare de zalauani este si în Anglia, acolo unde au migrat 205 dintre concitadinii nostri.
Din Jibou au plecat peste hotare 410 locuitori. Cei mai multi – 160 – au plecat în Italia, iar alti 109 în Spania.
Din Cehu Silvaniai au plecat la munca în strainatate 223 de locuitori. Dintre acestia, 59 s-au dus în Spania, 58 în italia si 41 în Ungaria. 
Din simleu Silvaniei au plecat în strainatate 756 de salajeni. 334 au plecat în Italia, 140 în Spania.

Budapesta subventioneaza revenirea cetatenilor unguri din strainatate

Guvernul Ungariei a elaborat un sistem de subventii pentru constructia de locuinte, în scopul încurajarii cetatenilor ungari care lucreaza în strainatate sa revina în tara. Daca se vor restabili în Ungaria, ei vor primi o indemnizatie de zece milioane de forinti (32.000 de euro). Bence Retvari, un oficial guvernamental, a explicat ca cetatenii ungari vor trebui sa demonstreze ca au lucrat legal în strainatate în ultimele sase luni si ca au platit contributii la asigurari medicale în ultimele 24 de luni. De o subventie egala vor beneficia si cuplurile care au trei copii si doresc sa achizitioneze o locuinta. Familiile din Ungaria care au un singur copil vor beneficia de o prima în valoare de 600.000 de forinti (2.000 de euro) pentru cumpararea unei case, iar cele cu doi copii vor fi îndreptatite la 2,6 milioane (8.300 de euro).

Deputatul Iuliu Nosa spune ca romanii pleaca pentru ca aici munca este platita prost, iar statul incurajeaza nemunca

Deputatul PSD, Iuliu Nosa, vicepresedinte al Comisiei de Buget Finante din Camera Deputatilor, apreciaza ca romanii pleaca in strainatate in cele mai multe dintre cazuri din lipsa locurilor de munca si din cauza locurilor de munca prost platite. Acesta a mai afirmat ca nu mai trebuie sa platim oamenii care stau si nu fac nimic si ca statul ar trebui sa se implice mai mult in problemele cetatenilor.
“Categoric, dezvoltarea locurilor de munca si cresterea investitiilor in domeniul infrastructurii ar fi oportune ca cei plecati afara din tara si din judet sa se reintoarca acasa. Cea mai mare problema pentru cei plecati in afara tarii sunt locurile de munca putine si locurile de munca prost platite. Cat despre ceea ce fac lideri maghiari de la Budapesta, nu pot sa comentez eu. Noi parca ne-am obisnuit sa platim nemunca, nu ar mai trebui sa facem asta, ci, din contra, ar trebui sa incurajam implicarea cetatenilor in problemele tarii, dar si implicarea mai mare a statului privind rezolvarea problemelor cetateniilor”, a spus Iuliu Nosa.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *