Emblematicul obiectiv turistic al Sălajului, Castrul Roman de la Porolissum, pregătit pentru vizitatori. Consiliul Județean vrea și reconstruirea porții Praetoria

Așa cum se întâmplă în fiecare an, angajații societății din subordinea Consiliului Județean Sălaj au început lucrările de îngrijire și toaletare la Castrul Roman Porolissum – Moigrad.

Înarmați cu utilaje și unelte, aceștia curăță perimetrul Complexului Arheologic de spini și distrug resturile vegetale. Lucrările vin să asigure o plimbare mai sigură pentru turiști și să asigure o notă de bună gospodărire unuia dintre cele mai cunscute și vizitate obiective turistice din județul Sălaj.

Potrivit informării Biroului de presă al administrației județene, intervențiile pentru întreținerea Castrului vor continua pe tot parcursul anului și vor acoperi întreaga suprafață împrejmuită.

Pe lângă lucrările de întreținere, administrația județeană vrea să reconstruiască Porta Praetoria, impresionanta construcție care este vizibilă de la kilometri distanță de Complexul Arheologic.

Dezvăluirea a fost făcută chiar de președintele Dinu Iancu Sălăjanu în cadrul documentarului filmat anul trecut, ”Flavours of Romania”, când Charlie Ottley a inclus și Țara Silvaniei în itinerariul său. Englezul a vizitat atunci Muzeul Ligiei Bodea din Iaz, comuna Plopiș, și Castrul Roman de la Porolissum, unde gazdă și ghid i-a fost șeful administrației județene, în administrarea căreia se află Complexul Arheologic unic în țară.

”În anii 80, au început să reconstruiască această poartă, aici avem drumul roman original, aceste pietre sunt de acum 2000 de ani. Acest drum pornea de aici, de la Porolissum, până la Roma, se încheia acolo. Poarta, după ultimele cercetări, arăta altfel, și vrem, printr-un proiect european, să reconstruim dacă tot a fost reconstruită această poartă în anii 80, s-o refacem așa cum a fost la începuturi și cum se presupune. Au fost mai multe descoperiri în Dacia, se vede cine au fost arhitecții acestui castru și o să reconstituim așa cum ne spun specialiștii (…) Se spune că este cel mai frumos castru roman din toată Europa ca și poziție, pentru că noi putem să vedem de aici, de sus, până în județul Maramureș Munții Gutâi. La fel putem să vedem vârful Vlădeasa și se văd, când este soare și cerul clar, chiar Cheile Turzii de la Turda”, i-a dezvălui Dinu Iancu-Sălăjanu regizorului englez.

Am solicitat Consiliului Județean informații despre proiectul la care președintele Dinu Iancu-Sălăjanu a făcut referire și răspunsul primit a fost că se caută surse de finanțare pentru aceste lucrări.

”Consiliului Județean Sălaj își propune să achiziționeze un masterplan al Complexului Arheologic Porolissum, care să contureze și să prioritizeze direcțiile de acțiune în vederea punerii în valoare a acestui important obiectiv turistic al județului. Ulterior, pentru fiecare obiectiv inclus în document, vom identifica sursele și posibilitățile de finanțare”, a precizat, pentru Graiul Sălajului, Biroul de presă al administrației județene.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *