octombrie 4, 2022

Ella Veres – autor din Zalau recuzat de Biblioteca Judeteana

Literatura apreciata la New York nu face doi bani la Zalau
Scriitoarea Ella Veres, din Zalau, face cariera in America, dar nu este bine primita in orasul natal.
Ella Veres este unul dintre putinii zalauani care s-au afirmat prin scris in strainatate. Face literatura si traieste din asta la New York. Dramaturgia ei este pusa in scena in metropola americana. Dupa ce a stat departe de Zalau aproape 20 de ani, Ella Veres se intoarce in orasul natal pentru a-si prezenta fragmente din opera. Autoarea a cerut sprijinul institutiilor locale pentru a organiza o lectura publica si o intalnire cu cititorii salajeni interesati de scrierile ei, dar nu a primit niciun raspuns. Singurii care s-au aratat interesati, initial, au fost cei de la Biblioteca Judeteana „Ionita Scipione Badescu”. Scriitoa-rea a primit promisiuni ca i se va organiza un eveniment in Zalau, in cadrul caruia va putea citi fragmente din cartea „O trecut si asta” – o poveste cutremuratoare a experi-entelor de razboi traite de Teodor Bodea, un veteran din Sanmihaiu Almasului si „Molima. Raiul si Iadul pre pamantI – colaje dramatice, din interviurile realizate de Ella Veres pe diverse probleme sociale, tot cu oameni din judetul nostru. Promisiunile s-au taraganat vreme de cateva luni, pana s-a stabilit o data pentru intalnirea cu publicul salajean – la insistentele Ellei Veres – care urma sa fie 11 august. Marti seara, cu doua zile inainte de eveniment, Ella Veres a aflat ca nu are parte de sustinerea celor de la bi-blioteca din Zalau. Directorul Bibliotecii Judetene, Florica Pop, a decis ca textele nu sunt potrivite pentru publicul din Salaj. „Referitor la limbajul textelor primite de noi, am spus doar ca unele pasaje contin cuvinte vulgare si ca nu am dori sa se inteleaga ca noi, ca institutie, promovam o astfel de literatura. Noi nu am anulat intalnirea, dar autoa-rea alege singura ce crede ca este de cuviinta”.
Acum zece ani, salajenii s-au bucurat sa o primeasca acasa
Scriitoarea, pasionata si de fotografie, isi aminteste cu nostalgie de momentele in care s-a intors in Transilvania ei draga si „ai ei” au primit-o calduros. „In 2000 am organizat la Casa de Cultura a Sindicatelor o expozitie foto, cu peisaje din Ardeal, pe langa care erau integrate si texte care imi apartineau, iar toti participantii au fost foarte entuziasmati. S-a scris si in presa despre asta, dar dupa acel moment nu am mai avut ocazia sa ma intorc in Zalau”. Din 2008 incoace, Ella Veres a venit an de an in Romania. A fost in toate orasele mari din tara, unde si-a prezentat scrierile, si-a pus in scena piese de teatru, jucate si in America, iar acum 2 luni a fost prezenta in Cluj, in cadrul Zilelor Clujului.
„Parca mi s-a intins o capcana!”
Ella Veres spera sa se bucure de apreciere si in orasul natal. „Am cautat o metoda sa vin aici, pentru ca mi se pare de datoria mea sa aduc un omagiu veteranului de razboi despre care am scris si nu numai. Am scris despre multi oameni din Salaj si mi se pare nedrept sa nu vin sa arat tuturor ce oameni valorosi avem aici”, marturiseste autoarea. La jumatatea lunii aprilie, la scurt timp dupa ce a obtinut cetatenia americana, Ella Veres a organizat la New York un spectacol care avea la baza interviul veteranului Teodor Bodea. Dupa ce 300 de salajeni au fost interesati de articolele publicate de presa de acolo, organizatoarea s-a gandit sa repete experienta si la Zalau. Dar s-a lovit de un zid de respingere. „Initial, doamna Flo-rica Pop, de la biblioteca a parut interesata. Am cores-pondat un timp, am tot incercat sa stabilim ceva, dar m-a tot amanat. In mai am venit si i-am spus ca vreau sa stabilim. M-a amanat din nou, pe motiv ca e foarte ocupata. Si a trecut timpul. Ba mi-a spus ca il facem in iunie, ba ca facem de Zilele Zalaului, ba ca nu mai are timp ca trebuie sa se ocupe de altceva. Intr-un final, dupa ce m-am rugat de ea, am stabilit data de 11 august”, ne-a povestit indignata scriitoarea. Si-ar fi dorit ca la intalnire sa participe si veteranul de razboi, ca o marturie vie a celor spuse in carte. Dar cei de la biblioteca i-au taiat elanul, spunandu-i ca nu ii pot pune la dispozitie o masina cu care sa-l aduca pe batranul de 90 de ani din Sanmihaiu Almasului. Mai mult decat atat, cu doar doua zile inainte de eveniment, Ella Veres a aflat ca directorul de la biblioteca nu e de acord sa ii promoveze creatiile. „Am aflat ca nu ma sustine si am ramas socata de cum mi-a vorbit la telefon. Mi-a spus ca ceea ce am scris nici macar nu se poate numi carte, ci este o brosura, plina de vulgaritate, pe care dansa nu o consi-dera potrivita pentru tinerii cititori din Salaj. Nu stiu daca este normal ca in zilele noastre sa decidem pentru atatia oameni, sa ii privam de la cultura. Cu atat mai mult cu cat in cartea ce contine memoriile unui veteran de razboi, nu stiu ce obscenitati ar putea aparea. Nu stiu ce se intampla cu cultura in Zalau, daca asa e primit un scriitor care vrea sa aduca o multumire salajenilor care i-au oferit atat de multe. Simt ca mi s-a intins o capcana de catre aceasta doamna”, declara nemultumita Ella Veres.
A studiat in Budapesta si in SUA
In timp ce era studenta la Facultatea de Litere, unde a intrat a doua pe lista, a primit o bursa in Budapesta, unde a terminat un master in Arte in studii americane la Centrul American pentru Jurnalism. Apoi a plecat in America, unde si-a definitivat studiile si unde a si predat o perioada.
Anul 2001 a reprezentat pentru Ella Veres momentul de maxima independenta scriitoriceasca. A decis sa se mute in inima Americii, in New York sau „Mecca scriitorilor”, asa cum numeste chiar ea orasul in care traieste si azi.
Promisiuni de la Centrul de Cultura
Dupa ce s-a lamurit ca in biblioteca din Zalau nu este loc pentru scrierile ei, Ella Veres a renuntat sa mai tina intalnirea cu salajenii, care trebuia sa aiba loc in aceasta dupa-amiaza. „Nici macar nu vreau sa merg acolo sa mai tin evenimentul, ca la final sa fiu un vanat pentru niste oameni care nu stiu sa sustina cultura. O sa caut alte metode, iar daca nu vor exista, o sa ma intorc in America, unde stiu sigur ca lumea imi apreciaza munca”, a decis scriitoarea, care se simte dezgustata de modul in care a fost tratata. La initiativa ziarului Graiul Salajului, directorul Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj, Daniel Sauca, a avut rabdare sa o asculte pe Ella Veres si si-a exprimat interesul de a incerca sa organizeze o intalnire cu publicul salajean.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.