5.000 de elevi romani in varsta de 15 ani vor fi testati, in luna martie, la citire si lectura, in cadrul proiectului educational international OECD – PISA 2009. Potrivit informatiilor primite de la Inspectoratul Scolar, Ministerul Educatiei nu a facut, inca, publica, lista scolilor care vor participa la aceasta testare, insa este cert ca printre elevii ce vor fi selectati o parte vor fi si din Salaj. Judetul nostru a fost, de altfel, selectat si pentru pretestarea PISA organizata in martie anul trecut, participanti fiind atunci elevi de la Grupul Scolar „Voievodul Gelu” Zalau.
Din informatiile postate pe site-ul oficial al Ministerului Educatiei, rezulta ca la testarea propriu-zisa de luna viitoare, elevii vor primi o brosura continand subiecte de investigare a competentelor de citire, durata testului fiind de doua ore. La testare participa elevi din 68 de tari.
La ultima testare Pisa, realizata in 2006 la elevi de clasa a IV-a, Romania a ocupat locul 47 la stiinte, 48 la lectura si 45 la matematica, din 57 de tari testate. Salajul a fost, atunci, reprezentat de elevi din mai multe scoli din meidul rural.