Elevii sălăjeni sunt nemulțumiți de materiile pe care le învață la școală

Elevii sălăjeni se declară nemulțumiți de materiile pe care le studiază în prezent la școală și cer Ministerului Educației schimbarea planurilor-cadru din învățământ.

Nemulțumirea există la nivelul întregii țări, astfel că o scrisoare deschisă prin care se cere reluarea dezbaterilor din cadrul grupului de lucru pentru planurile-cadru de liceu a fost trimisă deja Ministerului Educației de către Consiliul Național al Elevilor.

Încă din anul 2017, atunci când s-a dorit pentru prima dată modificarea actualei arhitecturi curriculare, planurile-cadru au reprezentat un adevărat punct nevralgic pentru învățământul preuniversitar din România, afirmă liceenii.

În opinia lor, școala, în forma actuală, nu le satisface cu adevărat nevoile educaționale și, în fond, nu le asigură două componente interdependente pentru orice absolvent al școlii românești: integrarea în societate și inserția pe piața muncii.

“Actualele planuri-cadru pentru liceu, neschimbate de 12 ani, nu răspund aproape deloc cerințelor din zilele noastre, întrucât nu stimulează elevul să deprindă competențe precum gândirea critică și analitică sau alte abilități necesare vieții cotidiene. Relevante în acest sens sunt rezultatele testării PISA 2018, care au arătat că 40,8% dintre elevi nu pot explica și/sau înțelege ceea ce citesc, fiind încadrați în categoria analfabeților funcționali, 46,5% dintre elevi nu pot opera cu noțiuni matematice de bază, în timp ce 44% dintre elevi nu pot realiza corelații elementare în domeniul științelor. Vedem, așadar, o divizare constantă și evidentă în sistemul de învățământ preuniversitar din România, la toate nivelurile”, afirmă reprezentanții elevilor.

Prima generație de clasă pregătitoare termină anul acesta clasa a VIII-a

 În urmă cu opt ani, se înființa clasa pregătitoare. De atunci, elevii au învățat după alte planuri-cadru, alcătuite special pentru a modifica, în timp, arhitectura curriculară a întregului sistem. Doar că o schimbare de anvergură nu există, de fapt.

“Ne aflăm în situația în care această primă generație, aflată acum în clasa a VIII-a, va fi nevoită să învețe la liceu după aceleași planuri-cadru ca și până acum, chiar dacă întregul parcurs educațional al acestor elevi a fost modificat substanțial, prin introducerea de discipline, competențe și conținuturi noi. Cauza acestei situații este tergiversarea inexplicabilă a procesului de modificare a planurilor-cadru pentru liceu, dar și reticența și divergențele de viziune ale miniștrilor și ale reprezentanților societății civile”, spune organizația ce reprezintă interesele elevilor la nivel național.

Mai mult decât atât, propunerile Ministerului Educației pentru modificarea planurilor cadru de liceu, care s-au aflat în proces de consultare publică până la sfârșitul lunii ianuarie, sunt considerate dezamăgitoare de către elevi pentru că nu aduc, spun ei, “o viziune reformatoare în plan curricular, ci păstrează abordarea desuetă prezentă în toate modelele curriculare aprobate și promovate în ultimii ani”. 

Elevii consideră că ar trebui schimbate elementele de bază din învățământ, precum finanțarea, curriculumul, formarea cadrelor didactice, participarea elevilor la procesele decizionale din școală. Programa școlară ar trebui să fie centrată pe elev, să ofere experiențe de învățare autentice pentru fiecare copil sau tânăr, pornind de la profilul și înclinațiile acestuia.

În scrisoarea deschisă adresată Ministerului Educației, elevii solicită reluarea dezbaterilor din cadrul grupului de lucru pentru planurile-cadru din cadrul Ministerului Educației, astfel încât, până la finele anului 2021, noua arhitectură curriculară să fie deja creionată, iar viitoarele generații de elevi să poată învăța după programe noi, adaptate cerințelor societății actuale.

1 thought on “Elevii sălăjeni sunt nemulțumiți de materiile pe care le învață la școală

  1. Scoala romaneasca te ajuta sa devii un papagal. Vine profu’, spune lectia, iar tu mergi maine si i-o repeti. Practic scoala ne antreneaza capacitatea de a memora chestii (total inutile care nu te ajuta cu nimic in viata de zi cu zi). Asa ca, voi cei care ati avut medii de 9 si 10 in anii de scoala, sa nu va credeti ceva pui de Enstein, defapt sunteti cu totii pui de papagal! De aceea oamenii fara scoala au ajuns de succes iar fraierii cu medii de 10 si olimpici au ajuns vanzatori prin baruri si supermarket.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.