Elevii nu mai pot fi exmatriculați, iar mediile semestriale dispar

Noul an școlar vine cu o serie de modificări. Elevii nu vor mai putea fi exmatriculați, tezele nu mai sunt obligatorii, mediile se încheie o dată pe an, semestrele dispar și apar modulele, iar vacanțele vor fi mai dese.

Ordinul de ministru care aprobă noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) a fost semnat marți, 4 iulie, și trimis spre a fi publicat în Monitorul Oficial.

Una dintre noutăți o reprezintă structura anului școlar, care va fi împărțit în 5 module și 5 vacanțe.

Tezele nu mai sunt obligatorii, iar mediile se vor încheia doar o dată pe an.  

Numărul de calificative sau note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de numărul de ore la materia respectivă. La fiecare disciplină numărul de calificative ori note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ. Dacă elevii au, de exemplu, două ore de Istorie pe săptămână, ei vor avea cel puțin 5 note într-un an la această disciplină.

Elevii vor avea cel puțin două evaluări scrise într-un an școlar, față cel puțin o evaluare scrisă pe semestru.

O altă noutate e faptul că la fiecare materie se va încheia anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar.

Media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, a mediilor anuale de la toate disciplinele, din toate modulele, şi de la purtare. Anterior se calcula ca medie aritmetică, fără rotunjire.

Totodată, dispar toate dispozițiile referitoare la exmatricularea elevilor. Această sancțiune este, pur și simplu, eliminată, “având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu”.

Sunt eliminate orice dispoziții și trimiteri care ar da posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor, a anunțat Ministerul Educației.

Prevederile noului Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) vor intra în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2022.

Ultima dată, acest Regulament a fost modificat în anu 2020.

4 thoughts on “Elevii nu mai pot fi exmatriculați, iar mediile semestriale dispar

  1. Se va ajunge că elevii să exmatriculeze profesorii. Când un agronom ajunge sa conducă învățământul, situația nu poate fi decât…sub brazdă.

  2. Ministrul e bătut în cap păi, dacă nu exmatriculezi derbedeii, afectezi dreptul la educație al celorlalți elevi din clasă. Auzi cică, și derbedeii au dreptul la educație !

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.