octombrie 3, 2023

Elevii maghiari vor studia o Istorie diferită de cea a elevilor romani

0

Legea educaţiei a fost inaintată Parlamentului in forma propusă de UDMR.
Mult-aşteptata lege a educaţiei propusă de UDMR a fost aprobată de Guvern şi trimisă in Parlament pentru adoptare. Deşi nu va intra in vigoare decat la inceputul anului şcolar viitor, această lege naşte o serie de intrebări. Cel mai des invocat este articolul 37 din lege, care se referă la stu-dierea materiilor istorie şi geografie in limbile minori-tăţilor naţionale. In articolul cu pricina se stipulează clar că “in invăţămantul primar, gimnazial şi liceal cu predare in limbile minorităţilor naţionale, Istoria şi Geografia Romaniei se predau in aceste limbi… cu obligaţia transcrierii şi a insuşirii toponimiei şi a numelor proprii romaneşti şi in limba romană”. Tot in acelaşi articol se mai arată că “se introduce ca materie de studiu Istoria şi tradiţiile minorităţilor naţionale cu limba de predare limba maternă”. Interesant este că denumirile de localităţi romaneşti vor fi “traduse” in limbile minorităţilor naţionale.
La această din urmă prevedere nu ni se spune ce aspecte ale istoriei minorităţilor se vor studia, şi aici ne referim in special la istoria maghiarilor din Transilvania. Nu ştim dacă vor fi relatate toate aspectele bune sau rele, sau se vor omite aspectele care pun intr-o lumină nefavorabilă minoritatea maghiară.
Inspectorul de istorie din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj a declarat că “deocamdată nu se cunosc toate detaliile acestui caz. O comisie de specialitate va lucra la acest manual, care este separat de cel al Istoriei romanilor. Nu pot spune cu certitudine ce aspecte vor fi studiate. Pană nu se definitivează conţi-nutul manualului nu ştiu ce va cuprinde”.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut