Elevii și studenții vor merge gratuit cu trenul doar pană la școală și doar dacă au sub 35 de ani

Elevii și studenții vor merge gratuit cu trenul  doar pană la școală și doar dacă au sub 35 de ani

Două săptăm‘ni în capăt a fost valabilă promisiunea potrivit căreia elevii și studenții pot circula gratuit cu trenul.
În 14 februarie, Comisia de Buget din Senat a aprobat un amendament care stabiliește că această gratuitate se aplică doar pe ruta dintre casă și școală. Senatorii s-au temut că elevii se vor plimba prea mult haihui. Eugen Teodorovici, de la PSD, și Florin Cîțu, de la PNL, sunt cei care au propus amendamentul potrivit căruia studenții și elevii de liceu vor avea gratuit transportul feroviar doar între localitatea de domiciliu și cea în care se află instituția de învățăm‘nt.
În textul inițial al Ordonanței de Urgentă a Guvernului nr. 2/2017 era specificat doar faptul că elevii claselor IX – XII și studentii facultătilor acreditate beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.
De asemenea, în Comisia pentru muncă, familie și protecție socială s-a mai adoptat o modificare ce st‘rnește nemulțumiri: de gratuitate beneficiază doar studenții cu v‘rsta de p‘nă la 35 de ani. În texul inițial al Ordonanței nu exista nicio limitare de v‘rstă. |i apoi, nu-i clar care-i diferența între un student de 35 de ani și unul de 36 de ani.
Lucrurile nu sunt bătute în cuie, deocamdată. Ordonanța mai trebuie să treacă prin comisia de învățăm‘nt a Senatului, să ajungă în comisiile reunite, apoi proiectul legii de adoptare a OUG va fi dezbătut în plenul Senatului, după care procedura se va relua în Camera Deputaților.

Senatorul PNL Florin Cîțu a anunțat
vineri pe Facebook că renunță la amendament

Senatorul PNL Florin Cîțu, unul din cei doi autori ai inițiativei, a anunțat vineri pe Facebook că s-a răzg‘ndit și își retrage amendamentul.
”Din datele analizate am constatat că din 100% număr de studenți din Rom‘nia doar o mică parte, sub 30%, stop_coloana se deplasează în alte destinații cu trenul dec‘t destinația pentru care a fost g‘ndită aceasta facilitate (domiciliu-centru universitar). Asta înseamnă că, de fapt, această promisiune a PSD-ului pentru studenți a avut doar un scop electoral. Suma care afectează bugetul de stat este nesemnificativă relativ la alte cheltuieli complet faraonice pe care le face PSD (…) N-am să cad în capcana PSD-ului, care a fost de acord cu restricționarea acestor subvenții, pentru că pur și simplu nu cred că merită. De aceea renunț la amendament”, a scris Cîțu pe Facebook.

Un ministru al cabinetului Grindeanu
insistă ca guvernanții să fie paroliști

Ministrul Consultării Publice, Gabriel Petrea, a declarat public că nu este de acord cu noul amendament, care limitează călătoriile gratuite acordate elevilor și studenților.
În opinia sa, ”forma adoptată de Guvern este cea dorită de studenți și așa trebuie să răm‘nă”, adică gratuitate deplină.
“Am văzut amendamentele din Senat cu privire la transportul gratuit al studenților și nu sunt de acord cu ele. Programul de guvernare specifică foarte clar că studenții vor beneficia de gratuitate pe tren. De aceea consider că forma adoptată și asumată de Guvern este cea dorită de studenți și așa trebuie să răm‘nă”, a scris ministrul Gabriel Petrea pe paginsa sa de Facebook.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *