Consiliuul Judetean al Elevilor din Salaj s-a alaturat protestului elevilor la scara nationala intutitulat #foaiagoala, prin care elevii de gimnaziu care participa zilele acestea la simularea Evaluarii nationale se opun sistemului de invatamant defectuos si predau foile de examen fara sa scrie nimic sau scriu mesaje impotriva medodelor Ministerului Educatiei.
rn
Pe pagina de facebook a Consiliului Judetean al Elevilor Salaj a si fost afisat logo-ul protestului ca imagine de profil.
Consiliul National al Elevilor, structura care reprezinta elevii in forurile de decizie privind sistemul de invatamant, a initiat un protest la scara nationala si a cerut elevilor de clasele a VII-a si a VIII-a care participa la Evaluarea nationala sa predea foaia goala.
Reprezentantii Consiliului National al Elevilor anunta ca boicoteaza astfel simularea Evaluarii nationale, în semn de protest, deoarece probele nu le vor evalua competentele, ci doar cunostintele, subliniind totodata ca refuza sa fie "cobai" pentru Ministerul Educatiei.
Consiliului National al Elevilor este cea mai importanta structura de reprezentare a elevilor în forurile decizionale, scopul acesteia fiind – asa cum sunt descrise pe pagina oficiala de facebook – de a asigura un mediu propice dezvoltarii personale si profesionale a elevilor prin sustinerea actiunilor pliate pe nevoile si interesele lor, menite sa îi informeze, constientizeze, motiveze si responsabilizeze
rn
Metodele de evaluare sunt considerate
un experiment care nu are in vedere
nevoile si interesele actuale ale elevilor
rn
„Consiliul National al Elevilor, structura reprezentativa a elevilor din România, doreste sa aduca în atentia publica (mai ales voua, elevilor pe care îi reprezentam) o problema care este cunoscuta tuturor: metodele de evaluare din sistemul nostru de învatamânt nu se pliaza pe nevoile si interesele actuale. De aceea, dar si pentru a responsabiliza toti decidentii care pâna acum nu ne-au luat în serios, invitam elevii din România sa ni se alature în protestul prin care ne opunem modului în care sunt organizate simularile examenelor nationale. Mai mult decât orice altceva, o facem pentru generatiile viitoare, pentru ca ele nu trebuie sa fie asemenea noua, o generatie de sacrificiu, o generatie de cobai ai Ministerului Educatiei Nationale. Modificarile nefundamentate din acest an ne fac sa refuzam a fi partasi la acest experiment, unde examenele par a deveni un scop, nu un mijloc”, se arata în comunicatul transmis de Consiliul National al Elevilor.
rn
Foaia de examen devine manifest
impotriva sistemului slab de invatamant
rn
Elevii care se aliniaza acestei forme de protest vor da foaia goala la simulare, deoarece probele nu evalueaza competentele elevului, ci doar cunostintele; nu vor evalua capacitatea de a gândi critic, ci doar de a reproduce informatiile dictate la clasa, spun liderii elevilor.
„Simularile au ajuns sa fie experimentul ministerului, nu experientele noastre de învatare, iar acest lucru ne motiveaza sa ne ridicam în fata tuturor acestor nedreptati, printr-un protest: fie dând foaia goala, fie scriind tot ceea ce este gresit la sistem, transformându-ne foaia de examen într-un manifest fata de învatamântul românesc. (…) Dam foaia goala pentru ca suntem constienti ca ministerul ne vrea niste cobai, niste procente dintr-o diagrama si nimic mai mult. Nu vrem evaluari mai usoare, vrem evaluari reale”, se mai arata în comunicat.
rn
Ministerul Educatiei le raspunde elevilor ca organizarea simularii a fost dezbatuta în Comisia de Dialog Social
rn
Ministerul Educatiei a raspuns Consiliului Elevilor ca proiectul de organizare a probelor a fost dezbatut la Comisia de Dialog Social de elevi, parinti si profesori.
"(…) Proiectul de ordin de ministru prin care a fost aprobata organizarea simularii Evaluarii Nationale si a simularii probelor scrise ale examenului national de Bacalaureat, în anul scolar 2018 – 2019, a fost dezbatut în cadrul Comisiei de Dialog Social din care fac parte reprezentantii elevilor, parintilor, profesorilor si ai altor parteneri sociali, majoritatea sustinând acest demers care vine în sprijinul elevilor”, se arata în raspunsul Ministerului Educatiei.
rn
Argumentul Ministerului este ca vine
in sprijinul copiilor marginalizati social
si în situatie de risc de abandon scolar
rn
Ministerul Educatiei mai arata ca in 2018, la Evaluarea Nationala din 150.603 candidati înscrisi, 55.080 elevi nu au obtinut nota 5 la proba de Matematica, iar 31.440 de elevi au luat note sub 5 la proba de Limba si Literatura Româna.
„Rezultatele obtinute de elevi la examenele nationale arata ca se impune intensificarea eforturilor tuturor factorilor implicati pentru asigurarea succesului educational al tuturor copiilor, inclusiv al copiilor din grupurile marginalizate social si în situatie de risc de abandon scolar, accesului egal al acestora la oportunitati, drepturi si servicii din domeniul educational, precum si pentru ameliorarea rezultatelor elevilor la examenele nationale”, explica reprezentantii Ministerului Educatiei.
rn
Peste 4000 elevi din Salaj inscrisi la simularea Evaluarii nationale
rn
4.200 de elevi salajeni sunt înscrisi la simularea Evaluarii nationale, care a debutat ieri, luni 11 martie. Ieri s-a dat startul cu proba scrisa la limba si literatura româna. Aceasta este urmata azi, marti 12 martie, de proba scrisa la matematica. Maine, miercuri 13 martie, se va desfasura proba scrisa la limba si literatura materna.
În Salaj sunt înscrisi 2.130 de elevi din clasele a VII-a si 2.071 de elevi din clasele a VIII-a. Simularea Evaluarii Nationale se desfasara în 61 de centre de examen, iar salile sunt supravegheate audio-video, la fel ca în anii trecuti.
La nivel national, simularea vizeaza aproximativ 350.000 de elevi înscrisi în clasele a VII-a si a VIII-a la începutul anului scolar 2018 – 2019.