Viitorii liceeni nu stiu inca pe ce locuri mizeaza in liceele din judet.
Aproape 2.500 de elevi de clasa a VIII-a intra de astazi in evaluare nationala in vederea admiterii la liceu. Potrivit informatiilor primite de la inspectorul scolar general adjunct Szabo Stefan, evaluarea este organizata in 101 scoli din judet, adica unitatile in care exista cel putin zece elevi de clasa a VIII-a. Elevii care provin din scoli unde nu se indeplinesc aceasta conditie vor sustine probele in cea mai apropiata unitate care are numarul minim de elevi.
Proba de astazi, cea la limba si literatura romana, este sustinuta de toti cei aproximativ 2.500 de elevi, incepand cu ora 12,00. Pentru rezolvarea subiectelor ei vor avea la dispozitie doua ore, rezultatele urmand sa le afle dupa maxim sase zile – lucratoare – de la sustinerea probei. Joi, 6 mai, este programata cea de-a doua proba a evaluarii, la limba si literatura materna, ce va fi sustinuta in Salaj de 573 de elevi: 546 la limba maghiara, 19 la limba germana si opt la limba slovaca. Ultima proba, cea la matematica, va avea loc saptamana viitoare – miercuri, 12 mai. Elevii care, din diverse motive, absenteaza de la aceasta evaluare, vor putea sustine probele intr-o sesiune speciala: 25 mai, proba de limba romana, 27 mai, limba materna, si 2 iunie, matematica.
Media notelor obtinute la evaluarea ce incepe astazi are o pondere de 25 la suta in media de admitere in liceu. Media tezelor cu subiect unic sustinute de elevi anul trecut, in clasa a VII-a, conteaza tot in proportie de 25 la suta, iar media de absolvire a claselor V-VIII dau 50 la suta din media de admitere.
Oferta liceelor se lasa asteptata
Elevii de clasa a VIII-a intra in evaluare fara a sti, insa, pe ce locuri la liceu mizeaza. Din cauza faptului ca Guvernul a aprobat abia saptamana trecuta cifrele de scolarizare pe tara, Inspectoratul Scolar va putea decide abia saptamana aceasta cum repartizeaza la nivel de judet numarul locurilor aprobate. Celebra brosura cu locurile disponibile in fiecare liceu, pe clase, precum si cu ultima medie de intrare anul trecut, va ajunge, astfel, la elevi cel mai devreme la mijlocul acestei luni.