Echipe mixte alcătuite din jandarmi și polițiști au luat la întrebări elevii găsiți prin parcuri, pe străzi sau prin baruri în timpul programului la școală. Acțiunile s-au derulat în toate orașele sălăjene și au avut ca scop combaterea absenteismului, prevenirea și combaterea faptelor antisociale, prevenirea consumului de droguri, dar și a bullying-ului și cyberbullying.

După cum au precizat reprezentanții Jandarmeriei Sălaj, acest tip de acțiuni au devenit prioritare.

”Împreună cu partenerii noștri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, am continuat activitățile preventive în zona unităților școlare din județul Sălaj. Acțiunile noastre comune sunt menite să crească gradul de siguranță și securitate, cu accent pe combaterea absenteismului, prevenirea și combaterea faptelor antisociale.

Tot cu această ocazie, au fost desfășurate și 9 activități educativ-preventive, în unitățile de învățământ preuniversitar, pe linia absenteismului școlar coroborat cu fenomenul consumului de substanțe interzise, cu cel de bullying și cyberbullying. Astfel de activități vor constitui priorități pentru instituțiile de ordine și siguranță publică și în viitor, pentru menținerea unui climat de siguranță în unitățile de învățământ și în zona adiacentă acestora”, informează Jandarmeria Sălaj.

Potrivit datelor Biroului de presă al IPJ Sălaj, în cadrul activităților desfășurate au fost legitimate 211 persoane, au depistat 73 de elevi care absentau de la orele de curs, s-au făcut controale la 112 societăți comerciale, 32 dintre acestea fiind localuri cu păcănele.

Au fost aplicate și 5 sancțiuni contravenționale, dintre care trei conform prevederilor Legii nr. 61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice și alte două sancțiuni pentru încălcarea prevederilor altor acte normative. Totodată, au beneficiat de instruire 67 de agenți economici.

La acțiunea integrată au participat 67 de polițiști de siguranță școlară, analiză şi prevenire a criminalităţii, investigaţii criminale, arme, explozivi şi substanţe periculoase, rutieră şi ordine publică, polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sălaj, precum şi 36 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj și reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sălaj.