Banii pentru lucrarile de investitii si reparatii capitale in unitatile de invatamant au fost alocati, printr-o hotarare de guvern, abia in luna iulie


Daca in anii trecuti scoala incepea cu zeci de catedre neocupate, acum numarul posturilor ramase libere dupa inceperea cursurilor este de maximum 15 – declara ieri, intr-o conferinta de presa, inspectorul scolar general Ioan Abrudan. „Este vorba strict despre localitati izolate, unde nu doreste nimeni sa mearga. Chiar si aici, pana la sfarsitul acestei saptamani, vom gasi oameni dispusi sa acopere catedrele vacante”, a precizat seful Inspectoratului Scolar.
Din totalul celor aproximativ 3.700 de norme didactice existente in invatamantul salajean, majoritatea (3.600) sunt ocupate de cadre didactice calificate – titulari si suplinitori. Diferenta este ocupata de necalificati, 50, si de pensionari (calificati) – aproximativ 40.
In privinta situatiei cladirilor in care functioneaza unitatile de invatamant, inspectorul scolar general ne-a informat ca 36 dintre cele 498 de scoli din judet sunt inca in santier, lucrarile de investitii, reparatii capitale, reabilitare ori de introducere a utilitatilor derulate aici urmand sa se incheie abia spre sfarsitul anului. Situatia este cauzata, in mare parte, de intarzierea cu care au fost alocati banii, hotararea de guvern fiind emisa abia in luna iulie. La cele 36 de scoli in santier se adauga si cele trei campusuri scolare din judet (de la Grupul Scolar Sig, Grupul Scolar Octavian Goga Jibou si de la Grupul Scolar Hida), unde, din cauza lipsei alocarilor bugetare, nu se mai lucreaza de la sfarsitul anului trecut.
Referitor la autorizarea scolilor, Ioan Abrudan a declarat ca 94 dintre unitatile de invatamant din judet nu au primit acest act de la Directia de Sanatate Publica, 55 aflandu-se zilele acestea in procedura de autorizare.
Sapte scoli desfiintate
In sapte unitati de invatamant din judet clopotelul nu va mai suna in acest an, fiind inchise in principal din cauza numarului insuficient de copii. Este vorba despre Gradinita Plesca (comuna Cizer), scolile primare din Firminis, Brusturi, Hurez, Seredei si Horoatu Cehului, precum si Scoala „Mesesul” – comasata la Centrul de Educatie Incluziva Simleu.