Efectivele de bovine scad drastic in Salaj

Efectivele de bovine scad drastic in Salaj

Salajul a pierdut in ultimul an 10 la suta din numarul de bovine. O cauza este si lipsa de informare a fermierilor despre subventii, reiese din discutia cu medicul veterinar Dacian Valcelean, care se lupta, cu rezultate, la Nusfalau, pentru cresterea numarului de bovine

rn

29.350 de capete, iar la sfarsitul anului 2016 capetele de bovine numarau 32.543. Rezulta ca numarul de bovine a scazut intr-un an cu peste 3.000, adica exact cu 10 la suta. Daca mai amintim si faptul ca in 1990 numarul bovinelor se apropia de 70.000, nu-i greu sa ne dam seama ca mai avem in judet doar vreo 40 la suta din efectivele de atunci.
Exista totusi localitati in Salaj in care gospodarii nu renunta la cresterea bovinelor, ba chiar incerca sa sporeasca numarul lor. Am discutat zilele trecute cu medicul veterinar Dacian Valcelean, singurul medic veterinar concesionar din Salaj care slujeste trei circumscriptii – Halmasd, Nusfalau si Maeriste.
Dacian Valcelean coordoneaza firma "Animavet" si are ca angajati doi medici veterinari si trei asistenti. Parerea sa este ca pentru o stabilizare a numarului efectivelor de animale ar trebui o colaborare intensa intre toti factorii din sistemul agricol. Saptamana trecuta, la Bruxelles, a avut loc o dezbatere in Comisia Europeana cu reprezentantii a 15 state privind sprijinul acordat crescatorilor de animale, care, spune Valcelean, s-a propus sa fie mult mai substantial. stop_coloana
Vorbind de sprijin, medicul veterinar din Nusfalau spune ca i-a anuntat pe toti crescatorii de bovine, si nu o data, sa depuna cereri la APIA pentru "Schema de plata in zootehnie". Efortul a prins, pentru ca anul trecut crescatorii de bovine au primit sprijin de aproape 1.000 de euro pentru o vaca si 105 lei pentru o oaie. Oamenii nu si-au mai vandut animalele. Asa se face ca in comuna Halmasd exista 1.300 de bovine, in Nusfalau 980, iar in Maeriste 430 de vaci. “n satul Drighiu, comuna Nusfalau, un intreprinzator, Dumitru Ardelean, detine o ferma de vaci de lapte de 250 de capete. Este un exemplu pentru satenii din zona.
Dacian Valcelean este de parere ca daca crescatorii de animale ar fi mai bine informati despre ajutoarele pe care se acorda in zootehnie, numarul animalelor domestice si in special al bovinelor nu s-ar diminua. Cine are indoieli in aceasta privinta se poate deplasa in comuna Halmsd, unde va inalni macar o vaca aproape in fiecare gospodarie.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *