februarie 5, 2023

Editorial sportiv – PRIZONIERII SISTEMULUI

Cititorul, citind acest titlu, ar banui ca este titlul unui serial TV, a unei carti de aventuri ori un titlu cu numeroase actiuni, cu eroi nebanuiti! Partial , ar avea dreptate, ceea ce se scrie, nu intotdeauna e pe placul tuturor, caci fiecare judeca din punctul sau de vedere si din interesul sau pentru acel subiect.

rn

Aparitia mai multor cuvantatori ,pe diverse canale de comunicare, in materie sportiva zicand, e benefica pentru cititori! Acestia au posibilitatea ca o stire sa o filtreze prin modul de comunicare al celor ce scriu aceasta stire.

rn

DESPRE DENATURARE .

rn

In sens biblic vorbind, indemnul" Paziti-va de proorocii mincinosi! Ei vin la voi imbracati in haine de oi, dar pe dinauntru sunt lupi rapitori" o spun chiar cartile din Matei citire. Caci, in aceste zile fierbinti, cu efect la cutia de viteza a multora, un centru de difuzare a stirilor sportive , ce se proclama atlasul botanic al stirilor sportive salajene, imparte in stanga si dreapta, cuvinte de genul "cade sistemul", " vine bezna", " pune lacat", deci o schimbare voita a sensului unor cuvinte!
In goana lor dupa stiri antice, acesti proroci sportivi , sunt prizonierii unui sistem demult apus " aceea de a primi totul de-a gata, de la cineva". Deocamdata, sunt asteptati , acolo linga teren, linga greutatile unuia care de abia scrie 11 jucatori de fotbal pe o foaie, in conditiile in care cei mai multi au plecat la lucru in strainatate!

rn

ODA MUNCII.

rn

Munca de ziarist sportiv se face in arenele de sport, jos pe terenurile uneori mocirloase, in vestiarele cu igrasie si in care te ploua uneori, si nu la adapostul unor poze stantate!
Din cand , in cand, cei care se cred diriguitorii presei sportive din Salaj ar trebui sa coboare de pe strada din deal, jos, in piata publica ! Caci presa sportiva trebuie sa omagieze in primul rand pe cel din teren, jucatorul, creeatorul spectacolului si apoi ceilalti participanti, fie ei si liderii cu portmoneu!
Dupa 1989, libertatea de gandire si asociere , accesul la informatiile europene, comunicatiile telefonice sofisticate, accesul la tehnologie, ar trebui sa fie in prim plan in transmiterea unor stiri la cald, de acolo, de la teren, din comunele care asteapta prezenta la evenimentul sportiv intocmai ca si factura cu istoricul comunitatii!

rn

RESPECT.

rn

Marea familie a sportului vorbeste prin rezultate.Sunt straine principiilor de buna purtare si respect in sport, adjective si cuvinte jignitoare! Este loc pentru toata lumea! Poate la un moment dat, intr-o familie , apare un copil nedorit! Ce fac parintii? Aceasta-i intrebarea! Respectul si tonul de fair play trebuie sa-l dea cei care sunt purtatorii de opinii, chiar in conditiile respectarii datelor de confidentialitate a persoanei , sportivului, sponsorului,etc. Personal , ma bucur, ca in sistem , au aparut tineri,care vorbesc in grai viu si concret despre fapte, intamplari si evenimente sportive fara sa fie "prizonierii sistemului".

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut