Editorial sportiv – Evolutie. Involutie. Revolutie.Dupa 30 de ani

Tot mai multe pareri, unele avizate si competente, fac analize si comparatii cu privire la starea sportului din Romania inainte de 1989 si dupa 30 de ani. De aceea este normal si in limita decentei sa se exprime pareri pentru perioade de timp care au influentat evolutia, involutia si apoi redresarea sportului.Mai mult, muzica prin Valeriu Sterian cu melodia " Nopti " a incercat sa redea o stare de spirit din acel Decembrie 1989 si un model de inspiratie pentru ce a insemnat apoi evolutia in viitor a unor evenimente, inclusiv in sport.

rn

Evolutie

rn

Sportul romanesc dinainte de 1989 a insemnat subordonarea totala in judet unui Consiliu Judetean de Educatie Fizica si Sport. Pe plan judetean echipele de fotbal, volei, tenis, popice, lupte, box, handbal , etc. erau finantate direct de la bugetul asociatiilor intreprinderii de unde faceau parte. Daca se obtinea performanta, adica se intra in circuitul de competitii sub incidenta Federatiilor de Specialitate, se schimba si finantarea, partial erau acoperite cheltuieli privind organizarea de intreprinderi si apoi de participare directa prin alocari de la Bucuresti.Am avut atunci inainte de 1989 Intreprinderea de Armaturi Industriale Fonta si Otel- IAIFO-Armatura- cu echipe de fotbal si sah. Intreprinderea de Prelucrarea Lemnului- IPL- avea echipe de popice, Intreprinderea de Conductori Electrici Emailati avea fotbal. Steaua Rosie- IJIL – avea popice. Sportul era sprijinit si de alte intreprinderi din comert, sanatate, invatamant, transporturi, constructii, tricotaje, posta,banci.
Sportul din Salaj a insemnat un volei cu Didactica Zalau, handbal cu Textila Zalau, fotbal la Armatura Zalau- divizia B, fotbal la Mobila Simleu Silvaniei , Mobila Cehu Silvaniei, Minerul Sarmasag si Rapid Jibou- nivel divizia C.Ziarele de tip Nazuinta in Salaj si Sportul Popular in Romania , revistele Fotbal si Sport treceau foarte sumar rezultatele.

rn

"olds-boys-armatura-zalau-vacanta0_65122"

rn

Deci am avut in judet un fotbal de masa in care Calmin Babeni, Energia Sanmihaiu Almasului, Flacara Rona,
Ogorul Seredeiu, Avionul Bilghezd, Somes Guruslau, Columna Zalau, Constructorul Zalau, Gloria Ban, Spartac
Crasna , Tractorul Nusfalau, Vointa Aghires, Rabexim Almasu, Minerul Surduc, etc. puteau evolua linistiti in judet cu un singur arbitru si cu un secretar de exceptie la fotbal, regretatul Feri Kaminski.Eram pe evolutie.
In handbal aveam pe Gheorghe Tadici, din 1978 la timona handbalului din Salaj. Si lista ar putea continua…

rn

Involutie

rn

Paralel cu aceste reusite in sport, aveam si in Salaj dinainte de 1989 oameni scosi din productie, categorii speciale pe meserii care avansau , personal TESA angrenat cu organizarea stufoasa din intreprinderi pe sport, bani retinuti sub forma de cotizatii de la oamenii muncii, secretari de partid care nu voiau sa auda de sport, desi directiva centrala permitea. Totusi, in aceasta perioada de involutie am avut si sportivi de exceptie din fotbal adusi pe filiera de regretatii Cioran Marchis si Suciu de prin tara, nucleul Cluj, Ana Suhai- handbal
Mircea Tutovan- volei, Veres- orientare turistica, etc.Numesc o perioada imediat de dupa Revolutie , tulbure, finantarile nu se mai faceau, banii de sport nu se mai retineau, reorganizarea sportului era necesara.
Incepeau si scutirile la educatie fizica si sport, paralel cu fumatul in baie la orele de educatie fizica in scoli.

rn

Revolutie

rn

Suntem in 2019, dupa 30 de ani parcursi revolutionar in toate sistemele sportive: contractuale, logistica, comunicare, marketing, competitii, pregatire sportivi, management, cluburi si organigrame, sponsorizari si donatii.In ciuda epocii digitale in care ne desfasuram activitatea , legile sportului trebuiesc ajustate. Nu se poate cere unei mici comunitati de tip sat sa aiba club sportiv , desi tinerii se aduna ocazional pentru a participa cati pot la unele mici competitii de sport, in special fotbal. Sunt costuri pentru acei tineri , sunt cheltuieli pentru care nimeni nu pune un deget sa-i ajute. Desigur trecerea la nivel de asociatie comunala in sport, prin simplificarea infiintarii si finantarii de la terte persoane cu dare de mana ar incuraja practicarea sportului, o sanatate mai buna, un corp sanatos , familii sanatoase si medicamente din farmacii mai putin consumate.Apoi la acele grupari sportive de la sate si orase sa li se ceara gradul de pregatire si competente a celui ce-i pregateste . Nu poti da o echipa de fotbal din comuna pe mana unui nepregatit pentru aceasta ocupatie, cu toata stima pentru meseriile si profesia avuta de cel care vrea sa antreneze. Deci aici, revolutia ar trebui sa continue, pentru progresul comunitatii si nu in interesul unui grup de persoane care se erijeaza in conducerea acestui fenomen!
Mai mult schimbarea modului de predare , aplicarea spre metode practice si implicarea profesorilor ar fi un nou inceput, o noua revolutie in sport! Apoi ar continua in sportul mare, competitional , cu pachet legislativ.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut