Premierul Emil Boc a declarat, joi, ca prin recalcularea pensiilor speciale ar rezulta economii intre 500 si 800 de milioane de euro anual, afirmand ca romanii trebuie sa stie ca cei din PSD si PNL care se opun aplicarii legii pensiilor priveaza bugetul de acesti bani. „Romanii trebuie sa stie ca cei din PSD si PNL care se opun aplicarii acestei legi priveaza bugetul de acesti bani care ar rezulta din recalculare. Fiecare roman trebuie sa stie acest lucru, pentru a cere socoteala pentru blocarea (legii pensiilor, n.r.) pe care au pus-o la cale cei pe care i-au ales in Parlament”, a spus Boc dupa discutiile cu sindicatele si patronatele, de la Ministerul Muncii.
Primul ministru a reafirmat ca pentru elaborarea proiectului de buget pe 2010 nu se are deocamdata in vedere nici majorarea TVA, nici a altor taxe.
Intrebat daca vor fi majorate contributiile sociale, premierul a spus ca nu s-a discutat deocamdata despre acest lucru. Emil Boc a mai spus ca in luna octombrie Executivul incearca sa finalizeze proiectul de buget pentru 2010, astfel incat in acest interval ar trebui stabilit nivelul salariului minim pentru anul 2010, pentru ca in functie de el se construieste si bugetul.
Premierul Emil Boc a participat aproape o ora la discutiile de la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) cu liderii confederatiilor sindicale si patronale pe tema majorarii salariului minim pe economie si a Pactului National pentru Ocupare.
Intalnirea de la MMFPS continua, ministrul interimar al Muncii, Gheorghe Pogea, si secretarul de stat Valentin Mocanu discutand cu partenerii sociali despre salariul minim garantat in plata pentru 2010, urmand sa fie facuta o analiza a evolutiei acestui indicator pana in 2014.