Economia in vremea pandemiei: Peste doua mii de contracte de munca incetate si circa 12 mii de salajeni trimisi in somaj tehnic

Pe fondul situatiei cauzate de pandemia de coronavirus, economia a suferit un declin evident, cel mai afectat fiind mediul privat. Astfel, de la decretarea starii de urgenta numarul contractelor de munca incetate este intr-o continua crestere. La data de 20 mai, potrivit informatiilor Ministerului Muncii, numarul acestora a ajuns la peste 370.000 la nivel national.

rn

Potrivit specialistilor, vestile nu sunt in favoarea multor angajati, deoarece in a doua parte a anului se estimeaza ca numarul contractelor incetate sa depaseasca 500.000. De la debutul starii de urgenta, in fiecare zi economia a pierdut peste 5.800 de locuri de munca. In perioada urmatoare, mai multe firme vor recurge la restrangerea activitatiilor pentru a putea face fata situatiei actuale. Printre cele mai afectate domenii se numara cel al transporturilor, HoReCa sau al constructiilor.

rn

Statistici ingrijoratoare de la ITM Salaj si AFOFM Salaj

rn

La nivelul judetului Salaj, in luna martie de la debutul starii de urgenta numarul somerilor a fost de 153 de persoane, iar in luna aprilie numarul acestora a ajuns la 363 de persoane. In luna aprilie un numar de 552 de angajatori din judet au solicitat acordarea somajului tehnic pentru 2.665 de persoane, iar in perioada 1-20 mai numarul acestora a crescut considerabil ajungandu-se la 1.545 de cereri pentru un numar de 9.202 de angajati.

rn

In cazul contractelor de munca incetate, potrivit datelor furnizate de ITM Salaj, in luna martie numarul acestora a fost de 1.665, in timp ce in luna aprilie numarul lor a fost de 1.067.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *