Nu demult, la Editura “Scoala noastra” din Zalau a aparut a patra monografie a invatamantului jibouan, care anul viitor va sarbatori 90 de ani de scoala oficiala in limba romana. Prima monografie o datoram invatatorului Dumitru Ilea, aparuta in 1936, cel care timp de decenii a intretinut aprinsa lumina stiintei de carte. Dupa el, mai aproape de zilele noastre, au mai aparut doua monografii datorate profesorilor Ion Ivanescu si elevului sau de dulce limba romaneasca, Viorel Tautan.
Ultima monografie aparuta recent o datoram laureatului si fecundului geograf, omul locului – profesorului jibouan si vremelnic inspector scolar – Daroczi Iosif, avand si sprijinul profesorilor Eva Ianchis si Emil Pop Cozac, ultimul si directorul scolii sarbatorite, “Lucian Blaga”.
Imi fac o datorie de onoare sa aduc lauri intregului corp profesoral – adevarati apostoli ai neamului – iar profesorului coordonator Daroczi Iosif, “ramura de maslin”, ca simbol al trudei sale de luminator al multor generatii de elevi. Recenta monografie a Scolii “Lucian Blaga” este meritorie si pentru ca in prefata lucrarii poarta girul profesorului Ioan Abrudan, inspector general si doctor in stiintele geografice, ceea ce da “greutate” autorului si colaboratorilor. Profesorul Daroczi Iosif a dovedit in cariera sa didactica, dar si stiintifica, o preocupare permanenta pentru innobilarea spirituala proprie, pentru educarea elevilor sai, dar si pentru capacitatea de bun organizator al invatamantului salajean. Ultima sa carte monografica, “Scoala “Lucian Blaga” la 30 de ani”, discipolul lui Ptolemeu, cu har si mult discernamant dovedeste cititorului in cele 12 capitole evolutia si succesele elevilor si magistrilor lor in cele trei decenii de “munca si lumina”.
Teama de a nu gresi, prin omiterea din uitare a unor cadre didactice cu merite, ma opreste la enuntarea directorilor Aurelia Porumb, Ion Farcas, Gheorghe Moga, Rozalia Ciobanu, dar si a primilor profesori si invatatori: Rodica Moga, Eva Ianchis, Gheorghe Coste, Livia Hodis, Eugenia Moldovan, Virginia Oniga, Daniela Coste, Sanda Biris, Ioan Peter, Aurel Inceu etc.
“mi cer iertare pentru ca mintea mea, ingreunata de ani multi, nu-mi mai da puterea sa pun ramura de laur pe fruntile celor 47 de apostoli ai neamului nostru care, de 30 de ani, tin aprinsa faclia ce da lumina viitorului. Si totusi, as fi nedrept sa nu aduc laude “bijutierilor” limbii romane, profesorilor Gheorghe Moga si Viorel Muresan, primul – doctor in filozofie, iar cel de-al doilea – membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. Si iarasi as fi nedrept daca nu i-as aminti pe socotitorii mintii si cifrelor Ion Farcas, Ioan Oniga si Stefan Pop.
Si iata, dupa trei decenii de “munca si lumina”, sunt onorat sa-i daruiesc inca o data ramura de laur profesorului Iosif Daroczi si sa le spun elevilor sai: Ecce homo! Iata OMUL!