decembrie 9, 2022

Ecaterina Andronescu demisa din functia de ministru al Educatiei. Ministrul Culturii, Daniel Breaz preia interimatul

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a fost demisa, vineri, 2 august, de premierul Viorica Dancila, anuntul fiind facut de premier pe Facebook.
"Am decis sa o demit astazi pe doamna Ecaterina Andronescu din functia de Ministru al Educatiei pentru declaratiile profund gresite facute recent in cadrul unei emisiuni televizate.Sunt afirmatii care arata lipsa de intelegere – punctual, a cazului de la Caracal si, in general, a modului in care trebuie sa ne protejam copiii de rapiri, agresiuni, abuz si trafic de persoane – din partea doamnei Andronescu. Este o atitudine lipsita de responsabilitate, care nu reflecta pozitia Guvernului si care nu imi doresc sa devina asimilata cu Executivul pe care il conduc", a aratat Dancila.
In contextul scandalului urias starnit de crimele din Caracal, care tine intreaga tara cu sufletul la gura de o saptamana, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a facut o afirmatie, care ar putea fi interpretata drept o acuzatie adusa victimelor si parintilor lor.
"Totusi, eu am invatat de acasa sa nu ma urc cu un strain in masina", a spus Ecaterina Andronescu, joi, 1 august, la un post de televiziune. Andronescu sustine astfel ca Alexandra nu ar fi trebuit sa se urce intr-o masina de ocazie si adauga ca pe "vremea ei" fetitele erau educate de catre parinti sa nu se urce cu strainii in masina. Ministrul a mai spus ca, atunci cand purtau cheia la gat, copiii erau invatati in familie si la scoala sa fie mult mai responsabili.
Declaratia ministrului vine in contextul in care doua fete au disparut fara urma, dupa ce au luat o masina "la ocazie".
Andronescu a grait aceste cuvinte fara sa tina cont de situatia elevilor din zona Caracal (si nu numai) care nu au alte solutii de a se duce la scoala. Elevii merg "la ocazie", deoarece transportatorii nu practica toate traseele si nu opresc in unele localitati. Iar situatii similare se intampla in mediul rural in intreaga tara.
Miruna, prietena Alexandrei, a relatat zilele trecute de ce a luat adolescenta o masina "la ocazie":
"Alexandra a plecat la ora 9:30-10:00 si atunci nu era niciun microbuz. De obicei, in vacanta sunt putine microbuze. Unul dimineata la 5 si altul la ora 7 si 15 minute. Asa a ajuns sa ia ocazia".
Prietena Alexandrei spune ca si in timpul anului scolar microbuzele sunt putine si povesteste ca si ea a mers de multe ori cu masini de ocazie.
"Eu am mers cu ocazia chiar si in timpul anului scolar, pentru ca microbuzul pleca la ora 12:00 si orele incepeau la 14:00. Trebuia sa stau aproape doua ore singura prin curtea scolii.
Sunt tot din Dobrosloveni si cred ca spre deosebire de Alexandra am avut mai mult noroc, pentru ca nu stau la strada principala in comuna. Alexandra statea la principala si acolo veneau multi care luau la ocazie dinspre Slatina.
Eu plecam la ocazie cu cei care veneau din satele apropiate. Multi il cunosteau pe tata. si de obicei preferam sa merg cu oameni in varsta, pentru ca erau de incredere. Acum, dupa acest caz, nu voi mai merge cu ocazia", sustine Marina.
"Sa nu idealizam perioada comunista. Si adultii fac autostopul"
In replica la declaratia controversata a ministrului Educatiei, deputatul PNL Adriana Saftoiu a criticat ideile exprimate de Andronescu.
"Eu nu stiu la ce vreme din perioada comunista s-a referit doamna Andronescu, insa pe vremea mea, adica prin anii i87-i89, eu obisnuiam sa merg cu autostopul. Sa nu idealizam perioada comunista. si adultii fac autostopul", a spus Adriana Saftoiu.
"Daca nu ar fi existat doar doua curse, la ora 7:00, respectiv, la ora 17:00, Alexandra nu ar fi fost nevoita sa ia o ocazie ca sa ajunga la timp in oras. Alexandra nu a gresit ca a luat o ocazie. E vina noastra ca, la sate, nu asiguram, la intervale mai dese, mijloace de transport. Doamna Andronescu insa sustinea sus si tare ideea ei", a punctat Adriana Saftoiu, pentru cotidianul Adevarul.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *