e-TVA: Noul sistem al ANAF, încă o provocare pentru contabili în 2024

O inițiativă recentă a Guvernului Românei care să ducă la digitalizarea sistemului fiscal este introducerea sistemului e-TVA.

Scopul ar fi acela de a redefini modul în care contribuabilii interacționează cu autoritățile fiscale și să optimizeze colectarea taxei pe valoare adăugată.

e-TVA va genera automat deconturi de TVA precompletate, contribuabilii vor beneficia de un proces simplificat, în contextul în care Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va putea accesa direct date mai precise și actualizate.

Sistemul va fi implementat până în luna august 2024, însă rămâne de văzut feedback-ul din partea mediului de afaceri după experiența cu sistemul e-Factura.

”Digitalizarea fiscală se întâmplă. Cu toate că e un drum cu multe obstacole, iată că România trece de la eternele promisiuni la pași concreți, în fiecare zi. Mai este mult de muncă până la punctul în care gestionarea veniturilor curente ale bugetului de stat, dar și organizarea inspecțiilor fiscale să fie complet digitalizată. Una dintre cele mai mari probleme este gestionarea și analiza cantității uriașe de date, în scopul analizei de risc și pentru atenuarea riscurilor care au un impact negativ major asupra bugetului de stat”, a declarat Marcel Boloș, în relație cu implementarea e-TVA.

Facilitățile e-TVA

Sistemul e-TVA va schimba total interacțiunea contribuabililor cu Ministerul Finanțelor și ANAF, după cum declară Marcel Boloș.

„Bazat pe datele din e-Factura și e-Case de marcat, e-TVA va genera automat deconturi de TVA precompletate. Astfel, contribuabilii vor beneficia de un proces simplificat, iar autoritățile fiscale vor avea la dispoziție date mai precise și actualizate, contribuind la lupta împotrivă evaziunii. Am avut o ședință cu direcțiile din MF și ANAF responsabile de proiect, pentru a vedea dacă progresul către implementarea sistemului este în grafic. Echipa face progrese importante, pentru a respecta termenul asumat de 1 iulie 2024”, spune ministrul Finanțelor.

Prin eliminarea necesității de a completa manual deconturile de TVA, e-TVA simplifică și accelerează procesul de raportare fiscală pentru întreprinderi, reducând astfel povara administrativă și riscul de erori.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *