E portocaliu, deci e de rau

E portocaliu, deci e de rau

Panoul din centru, care afiseaza calitatea aerului din Zalau, s-a colorat in portocaliu saptamana trecuta, culoare aferenta unei calitati “rele” a aerului din municipiu. Este pentru prima data in doi ani cand panoul indica o calitate atat de rea a aerului din oras, datorata pulberilor in suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni.
Pentru prima data in cei aproape doi ani de zile scursi de la punerea ei in functiune, statia automata de monitorizare a calitatii aerului din Zalau a afisat joia trecuta depasiri la indicatorii de calitate. Este vorba despre indicatorul pulberi in suspensie cu diamentrul mai mic de 10 microni, a carui depasire a dus joi la incadrarea aerului din Zalau in nivelul 5 de calitate, pe o scara formata din sase nivele: 1:excelent, 2:foarte bun, 3:bun, 4:mediu, 5:rau si 6:foarte rau. Starea calitatii aerului este redata pe panoul de afisaj din centrul municipiului (amplasat pe platoul din fata Prefecturii, vizavi de ceas), printr-un sistem de culori, diferite nuante de verde reprezentand aerul de calitate buna, o calitate proasta a aerului fiind reprezentata cu culorile galben (pentru 4:mediu), portocaliu (5:rau) si rosu (6:foarte rau). De altfel, in nici o zi din saptamana trecuta panoul nu s-a “inverzit”, cea mai buna calitate afisata in aceasta perioada fiind medie (culoarea galbena).
Dana Noje, purtatorul de cuvant al Agentiei pentru Protectia Mediului Salaj, ne-a declarat ca datele afisate de statia automata n-ar trebui sa reprezinte motive de ingrijorare pentru zalauani, deoarece depasirile inregistrate la pulberile in suspensie nu sunt cauzate neaparat de poluarea industriala (masurata cu prioritate de statie), ci de lucrarile de constructie efectuate in zona. Mai exact, Dana Noje sustina ca depasirile au fost cauzate de praful produs de lucrarile de reabilitare efectuate in aceasta perioada la Statia Meteo, in a carei curte este amplasata si statia de monitorizare a calitatii aerului.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *