Microintreprinderile platesc impozit pe profit
Contribuabilii care pana la 31 decembrie 2009 au platit impozit pe venitul microintreprinderilor vor achita, incepand cu ianuarie 2010, impozit pe profit, modificarea urmand sa se faca automat fara ca ei sa mearga la organul fiscal. Conform Codului de Procedura Fiscala si urmare a modificarii regimului de impozitare, aceasta categorie de contribuabili are obligatia depunerii la organul fiscal a declaratiei de mentiuni 010. Dar, potrivit informatiilor primite de la Directia Generala a Finantelor Salaj, detinatorii de microintreprinderi nu mai au obligatia sa depuna formularul mentionat anterior, deoarece acestia vor fi inregistrati de catre administratiile financiare, din oficiu.
Conform datelor postate pe site-ul ANAF, incepand din 2010, micro-intreprinderile nu mai beneficiaza de derogarea privind declararea si plata trimestriala a impozitelor si contributiilor aferente veniturilor din salarii, acestea urmand sa fie declarate si platite lunar.
Asadar, daca pana la finele anului trecut, microintreprinderile plateau doar 3 la suta impozit pe venitul microfirmei incepand din acest an si micii intreprinzatorui vor fi obligati sa plateasca impozitul pe profit, stabilit la 16 la suta.