E cu multe dedesubturi finanțarea bisericii

Împarțirea bugetului pe 2016 pentru cultele religioase a fost în ultima vreme un joc de-a “uite popa, nu e popa”. “ntr-o prima faza, premierul Cioloș a ieșit la rampa și a spus ca nu se aloca fonduri pentru construirea de noi lacașe de cult, ori repararea celor existente. Asta dupa o întrevedere prealabila cu Preafericitul Daniel. Pentru mulți mai mari ai zilei asta n-a sunat bine. Și ca sa împace și capra și varza, într-o duminica dimineața, l-a sunat pe Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, anunțându-l ca se vor mari salariile la personalul bisericesc, iar pentru construirea de noi biserici se vor aloca fonduri “în masura posibilitaților”. “ntr-o declarație data de premier miercuri seara, acesta anunța ca “în acest moment nu sunt bani la bugetul pe 2016 pentru construirea de noi lacașuri de cult”. Cum s-ar zice, statul a decis sa nu mai dea bani pentru construcția de biserici, dar va crește semnificativ salariul personalului de cult. Și, zicea Cioloș, autoritațile locale care simt nevoia, n-au decât sa-și bage banii în biserici.

De camine de batrâni este nevoie, zice primarul

Parerile vizavi de acest subiect în rândul primarilor salajeni sunt împarțite. Primarul din Benesat, Sorin Romocea, ține sa arate ca, din punctul sau de vedere, ar trebui facute demersuri pentru un sondaj de opinie în rândul românilor privind acest aspect, deoarece sunt bani publici, adica banii cetațenilor.
“Poate sunt comunitați sarace care au nevoie de ajutor. Aș pleda pentru construcția de camine de batrâni, mai degraba. Avem batrâni la sate care n-au venit și nici cine sa-i întrețina. Uneori îi gasim morți în casa. Ar trebui cumva echilibrate aceste alocari bugetare”, a aratat Romocea.

Bani mai mulți pentru sfat și clopotari

Ministerul Finanțelor a anunțat ca proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creștere a salariilor acordate personalului clerical și neclerical.
În cazul personalului clerical, contribuția statului la salarizarea personalului de cult va crește de la 278,3 milioane lei, în 2015, la peste 315,1 milioane lei în anul 2016. stop_coloana În cazul personalului neclerical, contribuția statului, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru salarizarea personalului neclerical, a crescut cu 54,9 la suta fața de anul 2015, de la 188,9 milioane lei la 292,7 milioane lei în anul 2016.

Activitatea bisericii trebuie susținuta de credincioși

Florian Bonțe, primarul comunei Sâg, dupa ce a investit o gramada de bani în Campusul școlar din comuna, are rezerve fața de banii pentru biserici. “Nu știu ce sa va spun. Când vine vorba de biserici, poate e mai bine sa nu comentezi nimic. Daca tot nu se vor da bani pentru biserici noi, macar sa se dea pentru întreținerea celor care exista deja. Noi, aici, în Sâg, nu prea am dat bani bisericilor. Oricum, activitatea bisericii trebuie susținuta de credincioși”, a declarat primarul Bonțe.

Banii alocați sa fie pentru toți creștinii

În comuna Creaca, peste 20 la suta din populație aparține cultelor neoprotestante (baptiști, penticostali, creștini dupa Evanghelie) și martorilor lui Iehova. Fiecare cult are lacașul sau de închinaciune. Primarul comunei, Eugen Terec, este de parere ca daca se aloca bani pentru construirea sau repararea bisericilor, aceștia trebuie sa fie repartizați în funcție de numarul credincioșilor care aparțin cultului respectiv, nu în funcție de marimea lacașului sau gradul lui de uzura în cazul reparațiilor. “Și în cazul majorarii salariale, aceste majorari ar trebui sa se faca nu numai pentru personalul clerical și neclerical din cadrul Bisericii ortodoxe, ci și pentru pastorii și presbiterii celorlalte culte”.

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *