septembrie 28, 2023

E-coli în Marea Neagră. Periculos sau nu pentru turiști?

0

Ca urmare a informațiilor prezentate în spațiul public referitoare la concentrații mari de Escherichia coli (E.coli) în unele zone din apa Mării Negre, Institutul Național de Sănătate Publică spune că, în acest moment, nu ne încadrăm într-o situație periculoasă pentru turiști.

Concret, valorile indicatorului microbiologic E-coli analizat au prezentat creșteri sporadice peste norma stabilită, dar clasificarea apelor de îmbăiere se efectuează utilizând datele de monitorizare pe parcursul ultimilor 4 ani, nu la valorile determinate la fiecare monitorizare.

Aceste creșteri nu au fost constante timp mai multe zile și nu se încadrează în ”situație anormală” și nici în situația de ”poluare pe termen scurt”, pentru că valorile din ziua următoare creșterii s-au încadrat în valori normale. Creșterile valorile indicatorilor microbiologici au fost punctuale și disparate în timp, motiv pentru care nu a fost emisă recomandarea de a interzice scăldatul în acele zone, precizează Institutul de Sănătate Publică.

Prezența E.coli în apa potabilă sau în apa de îmbăiere denotă o contaminare fecală de origine umană sau animală, din deversări de ape reziduale accidentale din diverse surse: canalizări defecte, terenuri agricole, ferme de animale, plaje insuficient întreținute.

Care este diferența dintre indicatorul E.coli în apa de îmbăiere versus apa potabilă?

Pentru apa potabilă, valoarea pentru E-coli trebuie să fie ”0 cfu/mL” pentru a nu produce îmbolnăviri.

Având în vedere faptul că apa de îmbăiere poate fi ingerată accidental, în cantități mici, riscul de îmbolnăvire presupus de prezența E. Coli în apa mării este redus, față de prezența microorganismului în apa potabilă.

Pentru prevenirea posibilelor îmbolnăviri asociate acestor concentrații crescute de E.coli în apa de mare, se recomandă evitarea ingestiei apei și a scufundărilor cu capul sub apă pentru a nu favoriza pătrunderea apei pe nas sau urechi, îmbăierea doar în zonele amenajate și monitorizate unde se afișează calitatea apei de îmbăiere, duș după îmbăiere, utilizarea corectă a grupurilor sanitare și spalatul pe mâini după folosire, respectarea normelor generale de igienă, consumul de apă potabilă doar din surse sigure.

Specialiștii din cadrul INSP vor realiza o analiză în dinamică a calității apei de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre, în colaborare cu specialiștii din cadrul Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”, pentru a depista cauzele care au generat această situație.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut