noiembrie 27, 2022

Dupa un concurs serios si dupa o proba doar cu interviu, Salajul tot nu are directori in toate scolile

Cu trei saptamani inainte de inceperea noului an scolar, multe unitati de invatamant salajene sunt fara directori sau directori adjuncti. Nici concursul din luna iulie, nici proba interviului din 22 august nu au rezolvat problema posturilor de conducere vacante din scoli. 

In luna iulie, pentru ocuparea celor 58 de posturi libere de directori si directori adjuncti in scolile din Salaj, s-au prezentat 36 de candidati. Dintre acestia, au promovat examenul 29, in timp ce 7 au fost declarat respinsi.
Au ramas, asadar, 29 de posturi de directori si directori adjuncti neocupate. Ministrul Educatiei, Liviu Pop, anuntase inainte de concursurile pentru ocuparea posturilor ca, daca mai raman functii vacante, profesorii interesati sa le ocupe o vor putea face în urma sustinerii unui interviu, urmand a fi detasati in interesul invatamantului.
Proba interviului a avut loc luni, 21 august, si marti, 22 august. S-au inscris 12 candidati pentru cele 29 de posturi libere, s-au prezentat 11, 3 au fost respinsi, iar unui candidat ii lipsea avizul din partea minoritatilor. Astfel ca, dupa proba interviului s-au mai ocupat 7 posturi de director si director adjunct in Salaj. Raman in continuare 22 de scoli salajene fara conducere, unde sefii vor fi numiti direct de inspectorul general Maria Pop.

Trei candidati la sefie nu au trecut de interviu

Candidatul pentru postul de director al Scolii gimnaziale nr.1 Romanasi, Borzan Marius Daniel, a fost declarat respins dupa proba interviului.
Ciurean Traian, candidat la postul de director al Scolii gimnaziale nr. 1 Zalha, a picat si el proba interviului.
O situatie interesanta constatam la Liceul Tehnologic nr.1 Nusfalau. Aici, atat pentru postul de director, cat si pentru cel de director adjunct s-a prezentat la interviu aceeasi persoana, Benedek Vasile. La interviul pentru proba de director a fost respins, iar in cazul postului de director adjunct i-a lipsit avizul minoritatii maghiare, cea careia, in baza micilor intelegeri politice, ii revenea postul.
Durata interviurilor a fost de aproximativ 20 de minute, iar candidatii au avut de prezentat un plan operational pentru anul scolar 2017 – 2018 al unitatii de învatamânt pentru care si-au exprimat optiunea. “n plus, fiecare a avut de raspuns la trei intrebari privind legislatia scolara.
Punctajul maxim a fost 30, iar pentru promovare erau necesare 21 de puncte. Dintre toti candidatii, cel mai mic punctaj – 17 puncte – l-a obtinut candidatul la postul de director al Scolii gimnaziale nr.1 Zalha, care, de altfel, a fost respins.

Cel mai tare a fost viitorul sef al Palatului Copiilor

Punctaj maxim nu a obtinut nimeni. Cele mai multe puncte – 29,25- le-a obtinut Ioan Muresan, candidat declarat admis pentru postul de director de la Palatul Copiilor Zalau. A fost urmat de Olimpia Pocol, candidat declarat admis pentru postul de director la Scoala gimnaziala nr.1 Simisna. 28 de puncte a obtinut Emilia Cadar, candidat pentru postul de director adjunct la Liceul Tehnologic Cserey-Goga din Crasna.
Cel mai mic punctaj dintre candidatii declarai admisi dupa proba interviului – 22 de puncte – l-a obtinut Szabo Adel Emese, candidat la postul de director al Scolii gimnaziale nr.1 Carastelec.

Vom avea 22 de directorii numiti de Maria Pop

Cele 22 de posturi de director si director adjunct ramase vacante vor fi ocupate, pana in data de 31 august, prin detasare in interesul invatamantului, spune purtatorul de cuvant al ISJ Salaj, Marcel Lucaciu.
Inspectorul scolar general, Maria Pop, va face propunerile pentru posturile vacante, iar cei propusi trebuie avizati apoi de Consiliul de Administratie al Inspectoratului Scolar.
In data de 1 septembrie, lista celor care vor ocupa functiile de conducere in scolile salajene va fi afisata pe site-ul Inspectoratului Scolar.

Inspectoratul explica dezinteresul pentru sefia
in scoli prin volumul mare de munca

Postul de director sau director adjunct intr-o unitate de invatamant prespune foarte multa treaba, spune purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean, Marcel Lucaciu, intrebat de ce aceste posturi se ocupa atat de greu. Aceste functii presupun multe sarcini si atributii administrative: lucrari de reparatii, renovari, asigurarea combustibilului necesar in mediul rural, obtinerea avizelor si autorizatiilor necesare, etc. “n aceste conditii, directorii si directorii adjuncti, care au si ore la clasa, au un volum de munca ridicat, iar acest lucru face ca numarul celor care-si doresc posturile sa nu fie prea mare, ne explica Lucaciu.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *