După un an în Consiliul Local Zalău, liberalul Alexandru Bora a demisionat

Consilierii locali ai Municipiului Zalău sunt convocați marți, 14 iunie, în ședință extraordinară, pentru a-și exprima votul privind constatarea încetării mandatului de consilier local înainte de termen a liberalului Alexandru Bora, în urma demisiei acestuia.

În cadrul aceluiași proiect de hotărâre se declară vacant și locul ocupat de Bora în Consiliul Local. Demisia liberalului nu este motivată în cererea înregistrată la Primăria Zalău în data de 7 iunie cu numărul 45702, așa cum se arată în documentele anexate proiectului de hotărâre inițiat de primarul Ionel Ciunt.

Cert este că Alexandru Bora a fost doar 1 an și o lună reprezentant al PNL în Consiliul Local Zalău.

”Se constată încetarea de drept înainte de expirarea duratei nonnale, prin demisie, a mandatului de consilier local al domnului Bora Alexandru – Octavian, candidat la alegerile locale din data de 27.09.2020 din partea Partidului Naţional Liberal. Se declară vacant locul de consilier local urmarea demisiei domnului Bora Alexandru – Octavian din cadrul Consiliului Local al municipiului Zalău”, se arată în proiectul de hotărâre aflat la primul punct al Ordinii de zi a ședinței Consiliului Local Zalău.

Calitatea de consilier local încetează de drept înainte de expirarea durate normale a mandatului, în caz de demisie. Data încetării de drept a mandatului, în cazul demisiei, este data apariţiei evenimentului care a determinat situaţia de încetare a acestuia. Constatarea încetării de drept a mandatului de consilier local, precum şi vacantarea locului de consilier local se realizează printr-o hotărâre de constatare a Consiliului Local al municipiului Zalău, la propunerea primarului sau a oricărui alt ales local, adoptată în prima şedinţă desfăşurată după apariţia evenimentului. Hotărârea se va comunica de îndată Judecătoriei Zalău, în vederea validării mandatului supleantului, în condiţiile art. 122, precum şi consilierului local; Consiliul Local al municipiului Zalău are obligaţia de a adopta hotărârea menţionată în termen de 30 de zile de la introducerea pe proiectul ordinii de zi a referatului constatator cu privire la încetarea de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului consilierului local, în caz de demisie; încetarea mandatului de consilier local are la bază un referat constatator, întocmit în maximum 3 zile de la apariţia evenimentului, semnat de primar şi secretarul general al municipiului. Referatul este însoţit de documente justificative, iar referatul constatator a fost întocmit de Primarul municipiului Zalău şi Secretarul general al municipiului Zalău sub nr.46062 din 08.06.2022.

Vă reamintim că Alexandru Bora a depus jurământul de consilier local în ședința din 13 mai 2021, după plecarea din CL Zalău a lui Dorel Labo în funcție de conducere la Consiliul Județean,după ce câștigase concursul de director de patrimoniu al administrației județene.

Rămâne de văzut cine îl va înlocui pe Alexandru Bora. Conform listei PNL pentru Consiliul Local votată la alegerile din 27 septembrie 2020, în Consiliul Local Zalău următorul pe listă după Bora este Claudiu Breje, jurist de profesie și angajat la Compania de Apă Someș.

În baza procedurii legale, mandatul său trebuie validat de către Judecătoria Zalău după comunicarea HCL Zalău privind vacantarea locului de consilier. După validarea de către instanță, noul consilier local va putea depune jurământul în cadrul forului decizional al municipalității. Dacă liberalul Claudiu Breje nu își mai dorește să fie consilier local și se retrage de pe listă sau dacă instanța va decide invalidarea mandatului său, locul vacant în Consiliul Local în urma demisiei lui Alexandru Bora poate fi ocupat de Aurel Bican (locul 9 pe listă) sau, dacă și acesta renunță, de Olivian Vădan (de pe locul 10).

Se schimbă componența comisiei de specialitate și a consiliilor de administrație

Odată cu demisia lui Alexandru Bora din Consiliul Local Zalău, se modifică și componența forurilor din care acesta a făcut parte în calitate de reprezentant al forului deliberativ al Zalăului. Dorel Labo și, ulterior, Alexandru Bora au avut calitatea de membru în comisia de specialitate -Comisia de organizare și dezoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, fond funciar, servicii publice, protecția mediului, administrarea domeniului public și privat al municipiului Zalău, turism, astfel că, cel mai probabil, următorul liberal va face parte și el din cadrul aceleiași comisii, dacă majoritatea consilierilor locali își vor exprima acordul în acest sens. În caz contrar, se va modifica componența comisiilor de specialitate ale Consiliului Local Zalău.

Tot ca o consecință a demisiei lui Bora, se modifică și componența consiliilor de administrație la Liceului Tehnologic ”Voievod Gelu” Zalău, Centrul Județean de Excelență Sălaj și la Grădinița cu Program Normal ”Sfânta Inimă a lui Isus” Zalău. Consilierii locali vor decide, tot după validarea noului consilier local liberal, reprezentantul în cadrul Comisiei pentru Evaluarea și Asigurarea calității la Colegiul Național ”Silvania” Zalău.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.