februarie 9, 2023

Dupa negocierile de ieri, medicii de familie raman cu veniturile de pana acum

Ministerul Sanatatii intentiona sa reduca veniturile medicilor de familie cu cca 40%. Ulterior s-a revenit si s-a vorbit despre o reducere cu aproximativ 20%. In scop… preventiv, insa, medicii de familie au protestat. Si au anuntat, printre altele, ca, in zilele de 18, 19 si 20 februarie, sunt in “vacanta”.
Pentru inchiderea cabinetului – penalizari cu 10, 15, 20%
Directorul adjunct al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj, dr. Marius Tautu, ne-a confirmat, ieri, 17 februarie, ca 86 de medici “sunt in vacanta si nu pot asigura un inlocuitor pentru cabinetul medical”.
Or, potrivit legii si contractului semnat cu CAS, medicul de familie are dreptul la vacanta numai daca isi gaseste un medic inlocuitor, pentru a nu se inchide cabinetul. Prin urmare, “vom verifica daca sunt sau nu la program”. In cazul in care cabinetele medicale vor fi inchise, CAS Salaj nu-i va plati, pentru o zi, doua sau trei.
Mai mult, spune Marius Tautu, la prima nerespectare a programului, medicul va fi penalizat cu 10% din venituri, la a doua, cu 15%, la a treia, cu 20%. “La urmatoarea abatere, se reziliaza contractul”, precizeaza Marius Tautu.
Presedintele CAS Salaj, Corin Penciuc si directorul adjunct ne-au spus ca medicii stiu la ce se expun si “speram sa nu se ajunga la rezilierea contractelor, dar nici nu putem trece cu vederea faptul ca asiguratii nu vor primi servicii medicale”.
“Medicul de familie are o firma care trebuie tinuta in picioare”
Presedintele CAS Salaj admite ca, in ultimii trei ani, “s-au imbunatatit substantial veniturile si au beneficiat de aceste cresteri si medicii de familie”. Iar din 2008, acestia au inceput sa investeasca in cabinete, in aparatura medicala, in cursuri de pregatire profesionala, ceea ce a dus si la cresterea cheltuielilor. Ei nu au salarii, au venituri pe cabinet, din care isi gospodaresc cheltuielile. Sau, altfel spus, “medicul are o firma privata care trebuie tinuta in picioare”, declara Corin Penciuc.
O firma privata tinuta din contributiile de sanatate platite de asigurati si de firme? Si atunci, nu ne raportam si la alte venituri din Romania? “N-are nici o legatura”, considera presedintele CAS Salaj, Corin Penciuc. “Una e venitul firmei (cabinetului) si altul e salariul. Nimeni n-a definit necesitatile de firma pentru cabinetul medical individual si ce inseamna un venit mediu garantat”.
Poate se definesc de-acum.
La 1.500 de pacienti, in jur de 100 de milioane lei vechi
Cand vine vorba despre modalitatea concreta de plata a medicilor de familie, domnul Penciuc este de acord ca ar trebui sa se schimbe… ceva. “Ar trebui sa se plateasca aproximativ 50-50% pentru servicii si, respectiv, pentru numarul de pacienti de pe lista. Asa, medicul si-ar vedea pacientii lunar sau ori de cate ori este nevoie”.
In prezent, 80% din venituri sunt pe numarul de pacienti inscrisi in lista si 20% pentru servicii.
Pe de alta parte, la peste 2.000 de pacienti pe lista, medicii sunt penalizati. Numarul optim este intre 1.000 si 2.000 de inscrisi. Cat castiga un medic de familie? La solicitarea noastra, CAS Salaj ne-a oferit cateva exemple. Astfel, la 1.000 de pacienti inscrisi pe lista, venitul lunar al unui medic din mediul rural este de 5.559 lei (55 milioane lei vechi), iar in mediul urban – 4.953 lei (49,5 milioane lei vechi). La 2.000 de pacienti, 11.386 lei (113,8 milioane lei vechi), in mediul urban si 12.341 lei (123,4 milioane lei vechi), in mediul rural. La 1.500 de pacienti, 9.909 lei (99 milioane lei vechi), in mediul rural si 8.538 lei (85,3 milioane lei vechi), in mediul urban. E mult? E putin? Cat le ramane dupa ce-si platesc asistentele, cheltuielile…
Veniturile scad cu 10%, dar…
Dr. Rozalia Niculescu, secretar al Asociatiei Medicilor de Familie Salaj, ne-a declarat, ieri, ca medicii de familie au renuntat la proteste. “Asociatia Nationala a Medicilor de Familie a negociat cu Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si s-a convenit asupra reducerii veniturilor cu aproximativ 10%. Dar, acest procent va fi acoperit, prin contracte separate, pentru depistarea cancerului de col uterin si a bolilor cardiovasculare, cu finantare de la buget”, ne-a spus dr. Niculescu.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut