Dupa Consiliul Judetean, si Primaria Zalau desemneaza om sa puna lacat la ADIL

Dupa Consiliul Judetean, si Primaria Zalau  desemneaza om sa puna lacat la ADIL

In sedinta de Consiliu local de maine va fi desemnat omul care sa reprezinte municipiul Zalau in Adunarea Generala a Asociatilor a Asociatiei pentru Dezvoltarea Infrastructurii Locale a judetului Salaj, in domeniul alimentare cu apa, canalizare si salubrizare. Demersul vine in urma unei adrese primite de la Consiliul Judetean, iar scopul final este acela de a se constitui legal AGA pentru a se desfiinta ADIL.
Viceprimarul Teodor Balajel este persoana desemnata sa reprezinte municipalitatea in Adunarea Generala a Asociatilor a Asociatiei pentru Dezvoltarea Infrastructurii Locale a judetului Salaj, propunerea urmand a fi supusa votului consilierilor in sedinta extraordinara de maine.
In adresa primita de la Consiliul Judetean scrie clar ca “este imperios necesar ca reprezentantul desemnat sa aiba mandatul de a vota hotararea de dizolvare a asociatiei”. Este invocata, in aceeasi adresa, decizia Curtii de Conturi din decembrie, anul trecut, prin care s-a dispus “analizarea de catre AGA a oportunitatii continuarii activitatii ADIL Salaj si adoptarea in consecinta a unei hotarari in acest sens”. Asta dupa ce Curtea de Conturi a constatat ca Aociatia nu a facut nimic zece ani, a existat doar pe hartie si a cheltuit ceva bani fara folos.
ADIL s-a infiintat in septembrie 2001. Scopul declarat atunci a fost “de a pregati si promova proiecte pentru modernizarea si extinderea infrastructurii locale, iar obiectivul a fost obtinerea de finantari interne si externe pentru realizarea scopului propus”. Doar ca, in practica, ADIL nu a avut activitate. A existat fara sa si functioneze. Asociatia, prezentata ca o “persoana juridica non profit, de interes comunitar”, are ca si organ de conducere o adunare generala alcatuita din totalitatea asociatilor. Doar ca Adunarea Generala a ADIL Salaj s-a întrunit ultima data în data de 18 august 2005. Nici macar atunci scopul nu a fost o discutie constructiva, punctuala, benefica judetului în vreun fel, ci modificarea si completarea statutului asociatiei si aprobarea cererilor de primire a noi membri în cadrul acesteia. Sunt reprezentate în asociatie cele patru orase – Zalau, Simleu Silvaniei, Jibou si Cehu Silvaniei, stop_coloana cinci comune – Ileanda, Sarmasag, Crasna, Nusfalau, Zimbor, si Consiliul Judesean Salaj.
Asociatia de Dezvoltare a Infrastructurii Locale are astfel zece membri care, potrivit Biroului de presa al Consiliului judetean Salaj, nu au fost remunerati pentru activitatea lor. Curtea de Conturi spune pe dos, dar Consiliul Judeten a tinut sa sublinieze ca s-a interpretat gresit..
Raportul Curtii de Conturi care concluziona ca e necesara evaluarea oportunitatii existentei ADIL a fost intocmit anul trecut. “În perioada 2006 – 2016, entitatea nu a derulat niciun proiect de dezvoltare, ca urmare a faptului ca nu au fost identificate oportunitati de dezvoltare specifice scopului acesteia, însa nu s-au luat masuri de încetare a activitatii, motivat de posibilitatea identificarii unor noi proiecte”, spune raportul Curtii de Conturi de anul trecut. Inspectorii au aflat ca asociatia are un buget de 136.000 de lei, din care 86.000 de lei ar fi fost folositi pentru cheltuieli de personal, si ca de 10 ani asociatia exista doar pe hârtie. “ntr-un drept la replica, biroul de presa al Consiliul Judetean a tinut sa ca ADIL nu a facut plati catre personalul asociatiei, pentru ca, în fapt, nu a avut angajati cu contract de munca.
Facand abstractie de datele prezentate de Curtea de Conturi si tinand cont strict de cele prezentate de Consiliul Judetean Salaj, tot putem concluziona ca ADIL a papat degeaba 113.000 de lei.
“n ultima sedinta de Consiliu Judetean, pe ordinea de zi s-a aflat si desemnarea unei persoane care sa reprezinte Consiliul Judetean in AGA de la Asociatia de Dezvoltare a Infrastructurii Locale. A fost delegat in acest sens Cosmin Vlaicu, secretarul judetului, cu precizarea ca mandatul sau in AGA este tot acela de a vota hotararea de dizolvare a asociatiei.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *