După cel de la Jibou, Sălajul va mai avea un parc industrial

Cel de-al doilea parc industrial al Sălajului, după cel de la Jibou, urmează să fie realizat la Șimleu Silvaniei. Administrația locală a aprobat, în ședința Consiliului Local din 15 aprilie, achiziționarea a două terenuri, la ieșirea din oraș spre Pericei, în vederea implementării acestei investiții.

Cele două terenuri, în suprafață totală de peste 66 de mii de metri pătrați, aparțin Parohiei Romano-Catolice Șimleu Silvaniei și corespund cerințelor impuse pentru dezvoltarea unui Parc industrial: sunt amplasate la acestora la limita zonei de intravilan, au acces direct la drumul national și suprafața plată corespunzătoare, fiind pretabile creării infrastructurii necesare bunei desfășurări a activității potențialilor investitori.

Pentru a obține banii necesari, administrația locală intenţionează să depună spre finanţare, în perioada următoare, în cadrul Programelor Operaționale / Mecanisme de Redresare și Reziliență / alte surse de finanțare identificate, proiectul de investiție având ca obiect înființarea unui “Parc de specializare inteligentă”.

“O astfel de investiție va conduce la creșterea potențialului economic al locuitorilor orașului Șimleu Silvaniei, urmând a fi create noi locuri de muncă, generând astfel valoare adăugată atât pentru investitori, pentru regiune, cât și pentru angajați și comunitatea locală, dar și pentru valorificarea potențialului uman și material existent”, scrie în raportul care a însoțit proiectul de hotărâre supus votului consilierilor locali.


În patrimoniul orașului nu exista un teren suficient de mare pentru un parc tehnologic, în condițiile în care, pentru ca o astfel de investiție, ca să fie eligibilă la finanțare, e nevoie de minim 3 hectare. În urma unei analize efectuate de compartimentul de specialitate al primăriei, au fost identificate două terenuri în suprafață totală de 66.644 mp (unul de 30.000 mp, celălalt de 36.644 mp) , situate în intravilanul orașului, aparținând Parohiei Romano-Catolice Șimleu Silvaniei.

În urma unor discuții între cele două părți, stabilind de comun acord realizarea de către fiecare în parte a unui Raport de evaluare, astfel încât să poată fi stabilit prețul de piață al imobilului. Proprietarul și-a exprimat, în același timp, acceptul cu privire la o eventuală plată în rate, în tranșe anuale, a prețului convenit.
Primăria Șimleu Silvaniei a intrat deja în posesia unui raport de evaluare, potrivit căruia prețul pieței pentru terenul respectiv ar fi de 6,2 euro/mp.

Din analiza bugetului pe anul 2024, administrația locală a ajuns la concluzia că are posibilitatea cumpărării cu plată integrală din bugetul local a unei suprafețe de 30.000 mp, iar pentru diferența de 36.644 mp urmând a perfecta actele de vânzare-cumpărare cu plata în rate anuale.

Costul total cu achiziția terenului ar ajunge la peste 413 mii de euro, adică peste 2 milioane de lei, dacă proprietarul va accepta prețul din Raportul de evaluare al primăriei.

Tot în cadrul ședinței Consiliului Local din 15 aprilie, consilierii au stabilit ca primarul să fie împuternicit să încheie şi să semneze contractul de vânzare-cumpărare al terenului, în numele şi pentru oraşul Şimleu Silvaniei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *