După bisericile de lemn, Ambulanța pentru Monumente vrea să salveze și porțile tradiționale sălăjene

Asociația Arhaic, care derulează proiectul Ambulanța pentru Monumente în județul Sălaj, organizează marți, 29 noiembrie, vernisajul unei expoziții inedite, ce are în prim plan porțile de lemn tradiționale din județ.

Evenimentul are loc începând cu ora 19.00, la Centrul de Cultură și Artă aj județului Sălaj.

Județul Sălaj, deși unul cele mai puțin întinse județe ale țării, dispune, în aprecierea asociației, de un valoros patrimoniu construit, din păcate prea puțin cercetat. În ultimii ani, bisericile de lemn și casele vechi din Sălaj au fost subiectul mai multor proiecte și inițiative menite să le scoată în evidență importanța, dar atenția nu a fost și asupra celorlalte elemente ce conturează spațiul rural – motiv pentru care asociația a demarat acest demers.

Ca element de noutate, pe lângă documentarea porților din zonele rurale, proiectul Asociației Arhaic își propune să intre și în zonele istorice ale orașelor pentru a documenta acele porți vechi ce s-au păstrat până astăzi. De multe ori, din dorința de a fi în rând cu lumea, sau dintr-o prea puțină înțelegere a valorii lor, proprietarii renunță la porțile vechi, pe care nu mai știu cum să le întrețină sau cum să le aducă la o formă care să-i mulțumească.

Astfel, de la începutul anului, asociația a demarat un proiect prin documentarea, restaurarea, digitalizarea unor porți cu potențial pe sectorul patrimoniului, iar prin expoziția realizată se dorește împărtășirea rezultatelor obținute.

Asociația Arhaic este o organizație non-guvernamentală care își propune să acționeze pentru salvgardarea, recuperarea, valorificarea și promovarea patrimoniului construit și natural, urban și rural, și a tuturor componentelor peisajului cultural.

Activitatea asociației vizează în special patrimoniul cultural al județului Sălaj, dar fără a exclude acțiuni și în alte regiuni ale țării. Totodată, asociația își propune să fie sursă de informații și de recomandări în domeniul politicilor culturale locale și naționale.

Începând din anul 2020, asociația Arhaic coordonează programul civic național de salvgardare a patrimoniului construit Ambulanța pentru Monumente în județul Sălaj. În acest context, asociația a organizat și a realizat lucrările de punere în siguranță a mai multor biserici de lemn aflate în pericol: Zalnoc, Răstolțu Deșert, Porț, Hida și Bozna, Bocșița. De asemenea, a participat activ la lucrările de punere în siguranță a bisericilor de lemn din Brusturi și Șoimușeni.

Dintre proiectele proprii, merită amintite „Biserici Înlemnite – o cartare fotografică” – proiect realizat cu sprijinul financiar al Ordinului Arhitecților din România sau proiectul incipient „Porți și împrejmuiri tradiționale din Sălaj”.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *