După 18 ani, zălăuanii au din nou cinematograf în oraș. Milioane de euro, investiți prin Ministerul Dezvoltării în municipiu

La 18 ani de la ultimul film, Cinematograful Scala a fost readus la viață, iar municipiul are acum are o nouă bază sportivă. Ambele investiții au fost inaugurate vineri, 13 ianuarie, când primarul Ionel Ciunt a semnat actele de predare-primire a celor două obiective, în prezența ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke și a președintelui Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu.

“Mă bucur că, în această zi, am preluat de la Compania Națională de Investiții două obiective importante pentru comunitatea noastră. Este vorba despre o bază sportivă cu un teren multifuncțional și Cinematograful Scala, o investiție așteptată de foarte mult timp de cetățenii municipiului Zalău. Bucuria mea este cu atât mai mare cu cât, după 18 ani, cetățenii din Zalău pot beneficia de un cinematograf și un planetariu modern, cu aparatură 3D, cu aparatură de ultimă generație. Valoarea acestor două proiecte despre care vorbeam se ridică la aproape 3.5 milioane de euro. Tot prin CNI, derulăm încă trei proiecte – o creșă de 110 locuri, modul mare, bazin de înot didactic și o bază sportivă Tip I. Valoarea acestor obiective se ridică la 6,9 milioane de euro. În total, vorbim de aproape 10 milioane de euro, bani investiți de CNI în municipiul Zalău numai la aceste proiecte. Dacă aș face un inventar al tuturor proiectelor gestionate de Ministerul Dezvoltării, municipiul Zalău are 23 de proiecte numai prin PNRR, în diferite etape de implementare, în valoare de 69 de milioane de euro. O sumă importantă care se investește aici din fonduri atrase. În calitate de primar, vremelnic desigur, mă preocupă să fac mai bine decât era înainte și sunt convins că finalizarea acestor obiective înseamnă, de fapt, o creștere a calității vieții în comunitatea noastră, o transformare a municipiului într-un oraș prosper, modern, cu adevărat european. Vreau să mulțumesc tuturor celor care m-au sprijinit și s-au implicat în derularea proiectelor, în special cetățenilor care înțeleg că pentru finalizarea obiectivelor de investiții este nevoie de timp. Sper ca, la începutul lunii februarie, cetățenii din Zalău și nu numai să poată beneficia atât de baza sportivă, cât și de cinematograf și planetariu”, a declarat primarul Ionel Ciunt, după semnarea documentelor de predare-primire a obiectivelor de investiții.

La doi ani de la debutul lucrărilor și la 18 ani de la rularea ultimului film, Cinematograful ”Scala” a devenit unul modern, gata să primească din nou publicul.

În cadrul proiectului de modernizare s-a construit o sala mare de cinema 2D de 215 locuri plus două locuri pentru persoane cu dizabilități, o sala mică de cinema 3D cu 38 de locuri plus două locuri pentru persoane cu dizabilități și un planetariu digital cu 29 de locuri.

Planetariul digital, unic în vestul țării, este format din ecran de proiecție semisferic, sistem de proiecţie digital de ultimă generație, generator de imagine (inclusiv aplicații software dedicate), sistem de sunet, sistem de iluminat dimabil și accesorii.

Baza sportivă din cadrul Stadionului Municipal are un teren multifuncțional de handbal, baschet, tenis și volei, precum și instalații de iluminat nocturn. Investiția a fost vizitată și de liderii PSD și UDMR de la București, dar și de liderii UDMR Sălaj.

Proiectul s-a realizat prin Compania Națională de Investiții, valoarea finală a lucrărilor fiind de peste 1.132.468,66 lei. În sarcina Municipiului Zalău au fost lucrările de racord apă, canalizare menajeră, gaz și curent elecric, iar din bugetul proiectului au fost realizate o clădire de vestiare cu funcțiuni multiple (băi, sală centrală termică, sală vestiar fete și băieți) și un teren multifuncțional cu suprafață de joc sintetică unde se poate practica fotbal, handbal, baschet, volei și tenis. De asemenea, terenul de joc a fost împrejmuit cu plasă de sârmă și va fi luminat printr-o instalație de iluminat nocturn.

Acum, Primăria derulează și lucrări de modernizare și reparații la sălile de antrenament și vestiare de sub tribuna stadionului, iar oficialii prezenți la baza sportivă spuneau că, în viitorul apropiat, se intenționează lucrări ample de modernizare.

Ministrul Dezvoltării: ”Anul acesta vom inaugura alte investiții importante pentru Zalău”

După un tur de forță în Sălaj, la Șimleu și Vârșolț, ministrul Dezvoltării Cseke Attila a participat la semnarea documentelor de predare-primire a celor două obiective din Zalău și a subliniat volumul mare de proiecte pe care administrația locală de aici le are prin fonduri de la instituția pe care o conduce. Tot în cadrul declarațiilor de presă, ministrul a anunțat că anul acesta va fi finalizată creșa de 110 locuri, din Dâmbu Morii, dar și alte investiții care vor aduce plus-valoare Zalăului.

ministrul Cseke Attila, la Scala Zalău

”Zalăul primește ceea ce merită, din punctul meu de vedere. Pentru că are un gospodar care a știut să reprezinte interesele comunității locale, a știut când să apese pe accelerație, a știut să profite de posibilitățile de finanțare pentru dezvoltarea acestui oraș. Astăzi avem aceste două investiții predate, urmează și altele pe parcursul acestui an. În mod cert, și bazinul de înot și baza sportivă Tip I, vor aduce plus valoare municipiului, așa cum acea creșă care face parte din programul guvernamental de construire de creșe va aduce în Zalău o îmbunătățire semnificativă a ceea ce înseamnă accesul familiilor tinere la locuri în creșe. Avem un program ambițios și vă anunț că toate proiectele au finanțarea asigurată, fie din bugetul PNRR, fie din bugetul de stat. Suntem după inaugurarea primei creșe la Fălticeni, iar în a doua parte a anului, vom veni la Zalău să inaugurăm proiectul tip de creșă mare, care va avea o tehnologie performantă de ultim nivel. Felicit primarul și echipa dânsului pentru că, într-adevăr, Zalăul are investiții importante, de zeci de milioane de euro și vreau să-l felicit și pentru autobuzele electrice pe care le va lua din fonduri de la Ministerul Dezvoltării, și pentru blocurile de locuințe care vor fi eficientizate. Dar mai ales pentru școli! A inclus șase școli în acest program de eficientizare energetică și îl felicit pentru că este important mesajul pe care-l dăm generațiilor tinere. 2022, din punctul nostru de vedere, a fost anul cel mai bun în privința investițiilor și sperăm să-l depășim în 2023. Numai prin Ministerul Dezvoltării, zecile de milioane de euro care vor veni la Zalău, prin PNRR, înseamnă că aveți un primar bun”, a declarat în cadrul evenimentului ministrul Cseke Attila.

3 Replies to “După 18 ani, zălăuanii au din nou cinematograf în oraș. Milioane de euro, investiți prin Ministerul Dezvoltării în municipiu”

  1. Faceti, domnilor, un site online cu programul filmelor care ruleaza si cu pretul biletelor, asa cum au cinematografele din Cluj, Oradea etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *