Dupa 17 ani in care au facut primii pasi in ale cunoasterii inghesuiti intr-un apartament de la parter de bloc, copiii din Dumbrava Nord au, in sfarsit, o gradinita adevarata. Amplasata in viitorul cartier ANL, pe strada Viitorului noua gradinita a fost inaugurata oficial ieri, in prezenta reprezentantilor autoritatii locale, ai Inspectoratului Scolar, ai constructorului – firma Comigex, dar si ai principalilor beneficiari: copiii, parintii lor si educatoarele gradinitei.
Dupa cum aprecia si inspectorul scolar general Ioan Abrudan, gradinita (care”este prima unitate de acest gen din oras care poate fi considerata cu adevarat moderna. Este, de altfel, si prima gradinita construita in Zalau in ultimii 20 de ani. Dincolo de calitatea finisajelor si nou-noute dotarile, ceea ce da cu adevarat elementul de modernitate este posibilitatea de separare a spatiilor, mai exact faptul ca, din toamna, copiii care vor opta pentru grupele de program prelungit vor avea, pe langa salile de activitati, si dormitoare separate.
Noua cladire dispune, astfel, de opt sali de grupa, patru dormitoare, sala multifunctionala, grupuri sanitare si un oficiu, in care va fi pregatita mancarea ce va fi asigurata gradinitei in regim de catering. Conform datelor oferite de primarul Radu Capilnasiu, prezent la inaugurarea de ieri, toate acestea au costat aproape 22 de miliarde de lei vechi, suma suportata in mare parte de Primaria Zalau, care a fost nevoita sa recurga inclusiv la un imprumut bancar pentru a nu lasa lucrarile de constructie, odata incepute, sa stagneze. Contributia Ministerului Educatiei la aceasta suma s-a ridicat la aproximativ noua miliarde de lei vechi.
Beneficiarii directi ai noii gradinite sunt, in prezent, 122 de copii, o parte reprezentati de „gradinarii” din fosta locatie, restul fiind copii de la Gradinita privata „Samariteanul”, desfiintata intre timp. Potrivit doamnei Emilia Blaga, directoarea gradinitei, cei 122 de copii sunt structurati, deocamdata, in sapte grupe cu program normal, din toamna urmand sa functioneze opt grupe – patru cu program normal si patru cu program prelungit.
Chiar daca traversam o perioada de criza, primarul Radu Capilnasiu a declarat ca o investitie relativ similara ar mai putea fi realizata in Zalau cat de curand. Este vorba despre sediul nou in care va functiona Gradinita nr.4 Zalau (de pe str. Florilor), retrocedata vechilor proprietari, pentru care s-a identificat deja o posibila locatie pe str.Gheorghe Doja, in locul unei vechi locuinte care va fi demolata.