noiembrie 29, 2022

Duminica incepe Postul Craciunului

Incepand de duminica, 15 noiembrie, crestinii ortodocsi intra in Postul Craciunului. Acest post, primul din anul bisericesc si ultimul din anul civil, tine pana pe 24 decembrie, inclusiv. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Astfel, crestinii, postind 40 de zile, se invrednicesc sa primeasca pe “Cuvantul lui Dumnezeu” intrupat si nascut din Fecioara Maria, Iisus Hristos. 

Postul Craciunului este perioada de pregatire pentru Nasterea Domnului.  
Ce minunat lucru se petrecea inainte de caderea in pacat. Omul raspundea lui Dumnezeu fara sa se ascunda. Iar ca omul sa ofere neincetat raspuns bun, primeste porunca de a nu manca din pomul cunostintei binelui si raului. Stim ca omul nesocoteste porunca data, astfel relatia dintre om si lume duce la stricaciune progresiva si la moarte.  Concentrandu-si interesul asupra simturilor trupesti, isi inmulteste stop_coloana satisfactiile trupesti, crescand astfel fericirea lui temporara. Ajunge sa isi identifice existenta cu mijloacele si confortul pe care le are la dispozitie. Iar cand le pierde pe acestea, simte ca isi pierde insasi existenta.
Prin post, prin limitarea cantitatii de hrana precum si a celorlalte placerilor trupesti, credinciosul se impotriveste legii pacatului: imbuibarea si astfel Il introduce pe Dumnezeu in viata sa.
Pe langa postul trupesc, trebuie sa avem in vedere si postul sufletesc, care se tine cu fapte bune, rugaciune, smerenie.
Asadar, postul este un mijloc pentru dobandire a virtutilor. El este desavarsit atunci cand abtinerea de la mancarurile de dulce este unita cu efortul spre virtute si progres spiritual. La Craciun, in orice zi ar cadea mancam de dulce.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *