ianuarie 29, 2023

Duminica a 32-a dupa Rusalii: Duminica lui Zaheu

Sfanta Biserica a lui Hristos da o deosebita cinstire Sfintei Evanghelii, iar dovada acestei pretuiri se oglindeste in continutul slujbelor religioase. Citirea Evangheliei inchipuieste pe insusi Mantuitorul Hristos, propovaduind multimilor.
Pericopa evanghelica de la Luca 19, 1-10 ne prezinta intalnirea dintre Domnul Hristos si Zaheu, mai marele vamesilor din Ierihon. Mantuitorul se indreapta impreuna cu ucenicii Sai spre cetatea Ierihon, dupa ce L-a vindecat de orbire pe Bartimeu. Auzind de Mantuitorul, de minunile si invatarea Lui, mai marele vamesilor, Zaheu, voia sa-L vada, insa nu putea, pentru ca era scund. Era manat de o sete mistuitoare de a-L intalni pe Iisus, pentru ca se simtea nelinistit si era incredintat ca Iisus ii va reda linistea. Vamesii se ocupau cu strangerea datoriilor catre stapanitorii romani. Din acest motiv, erau dispretuiti de popor, fiind socotiti tradatori. Pe langa taxele catre stapanirea straina, vamesii isi faceau si lor parte din banii adunati. Mai mult, stapanitorii ii foloseau pe vamesi si in scopul obtinerii unor informatii despre starea de spirit a supusilor. Se aflau in dubla ipostaza de agresori si turnatori.
In sufletul lui Zaheu se amestecau sentimente contradictorii, pe de o parte voia sa-si mentina slujba, iar pe de alta il durea atitudinea dispretuitoare a concetatenilor sai, dar mai ales teama pentru pierderea sufletului. Auzind ca Iisus se apropie de Ierihon, Zaheu se emotioneaza si, fara a-i pasa de parerile celor din jur, de zambetele ironice, de vociferarile dusmanoase, se indreapta catre un sicomor si se urca in copac, spre marea mirare a celor din jur. La tulpina acestui copac, Zaheu dezbraca haina mincinoasa a egoismului si a trufiei si se imbraca cu mantia smereniei si nvesmantul umilintei. Actiunea lui necunoscuta si neinteleasa de oameni a fost cunoscuta, pretuita si rasplatita de Dumnezeu.
Ajungand langa sicomor, Mantuitorul a privit in sus si, cu toate ca nu-l mai vazuse niciodata pe Zaheu, l-a strigat pe nume si i-a zis ca vrea sa fie gazduit de el. Zaheu s-a bucurat si, coborand din sicomor, l-a primit pe Domnul in casa lui. Lumea a inceput sa judece intrarea Mantuitorului in casa lui Zaheu, cel pacatos. Oamenii vad sau aud despre pacatele semenilor, dar nu cunosc remuscarile si regretele lor. Pe cand Mantuitorul se gasea in casa lui Zaheu, acesta a firmat ca jumatate din averea lui o va imparti saracilor, ceea ce nu era putin, pentru ca Scriptura mentioneaza ca Zaheu era bogat, iar daca a nedreptatit pe cineva, ii restituie de patru ori mai mult. Prion aceste cuvinte, mai marele vamesilor dovedeste ca ii pare rau pentru nedreptatile facute, pe care vrea sa le rascumpere. Mantuitorul a afirmat ca, in ziua aceea, Zaheu si-a castigat mantuirea, “caci Fiul Omului a venit sa caute si sa mantuiasca pe cel pierdut”.
Din pericope evanghelica de astazi, invatam sa ne silim sa ne apropiem de Mantuitorul, caci Dumnezeu ne rasplateste eforturile asa cum a facut cu Zaheu. Sa nu judecam pe nimeni pentru pacate, pentru ca noi nu cunoastem pocainta celor pacatosi, sa ne caim sincer de pacate, caci Dumnezeu ne va ierta pentru ca Mantuitorul a afirmat: “N-am venit sa chem pe drepti, ci pe pacatosi la pocainta” (Matei 9, 13). Amin.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut