Drumul National 1H Rastoci – Zalau – Alesd, reabilitat in urma cu doar patru ani, crapa si o ia la vale. Fundatia drumului incepe sa cedeze, iar pe Dealul Virsoltului pe sosea au aparut numeroase zone unde asfaltul a crapat serios, in special pe sensul de urcare dinspre Virsolt spre Zalau.
rn
Probleme pe DN 1H au fost si in 2015. Atunci, la un an si jumatate de la finalizarea lucrarilor pe traseul Criseni – Rastoci au aparut numeroase gropi. Drumul era atunci în perioada de garantie de doi ani prevazuti în contract, iar problemele s-au rezolvat.
Probleme au fost pe DN1 H si in Bihor, pe segmentul limita judet Salaj – Alesd.
Presa bihoreana a aratat ca pentru segmentul bihorean de drum, CNADNR a cerut constructorilor sa remedieze problemele – alunecari de teren de pe versantii dealului pe care iI strabate si gropi – dar acestia au refuzat, replicând ca a fost gresita proiectarea drumului, nu executia.
rn
Regii asfaltului au facut lucru de mantuiala
rn
Realilitarea DN 1H în judetul Salaj a început în 2011, pe doua tronsoane importante. Unul este Hereclean – Halmasd, cu continuare pâna în Alesd, judetul Bihor, iar celalalt este Criseni – Rastoci.
Pe tronsonul Hereclean – Alesd a castigat licitatia pentru executia lucrarilor firma lui Dorinel Umbrarescu, UMB Spedition. Valoarea totala a acestui proiect a fost de circa 415 de milioane de lei, pentru o lungime de 69,3 kilometri de drum national reabilitat. Peste 60 la suta din suma a reprezentat contributia nerambursabila a Uniunii Europene, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEADR), diferenta fiind asigurata din bugetul de stat.
Lucrarile la tronsonul Criseni – Rastoci au fost adjudecate unui alt "rege al asfaltului", Costel Casuneanu, prin firma Pa&Co Holding pentru suma de 142 de milioane de lei.
Cu chiu cu vai, dupa foarte multe probleme cauzate de faptul ca proiectele s-au facut "pe genunchi", cu lucrari facute de "Dorel", care nu erau remediate daca nu se implica Prefectura Salaj si unii parlamentari în perioada 2011 – 2013.
rn
Starea proasta a drumurilor
se afla în topul cauzelor
care scad siguranta rutiera
rn
În topul cauzelor care influenteaza negativ siguranta rutiera, alaturi de nerespectarea regulilor de circulatie si efectuarea de manevre riscante, se regaseste starea drumurilor, reiese dintr-un sondaj efetuat de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din România – UNSAR, preluat de Mediafax. Gradul de siguranta al infrastructurii rutiere din România este influentat în cea mai mare masura de nemodernizarea retelei existente (79,1%), de lipsa autostrazilor (76,8%) si de depasirea capacitatii de trafic (76%). Lipsa elementelor de siguranta si protectie (70,1%) si deficientele de semnalizare (63,9%) sunt considerate a fi alte cauze majore ale nivelului redus de siguranta al drumurilor.
rn
Potrivit statisticilor, la nivel national îsi pierd viata 5 persoane pe zi, in medie, 22 sunt ranite grav, 87 sunt ranite usor si au loc circa 275 accidente soldate numai cu pagube materiale, noteaza autorii studiului.
În opinia participantilor la sondaj, cauzele care influenteaza în cea mai mare mare masura climatul de siguranta rutiera sunt efectuarea de manevre riscante (61,7%), nerespectarea regulilor de circulatie (58,4%) si starea drumurilor (51,1%).