Temperaturile ridicate extreme sunt considerate, conform OUG nr.99/2000, temperaturile de peste 37 grade Celsius, respectiv valori ale indicelui temperatură-umiditate de peste 80 de unități. Astfel, în perioadele de caniculă, angajatorii au obligația de a lua măsuri corespunzătoare pentru ameliorarea condițiilor de muncă și pentru menținerea stării de sănătate a salariaților.

Sunt obligatorii reducerea intensității și a ritmului activităților fizice; asigurarea ventilației la locurile de muncă, iar acolo unde este posibil, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer; alternarea efortului dinamic cu cel static; asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecție, precum și a dușurilor.

De asemenea, pentru a preveni îmbolnăvirile cauzate de munca în condiții de temperaturi extreme, angajații vor fi examinați medical atât la angajare cât și periodic, favorizând astfel depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca în astfel de condiții.

În cazul salariaților cu afecțiuni sau care au contraindicații de a desfășura activitate la temperaturi ridicate, se va avea în vedere reducerea programului de lucru sau schimbarea locului de muncă.