octombrie 1, 2022

Drepturile angajaților care lucrează la laptop sau calculator

Angajatorii sunt obligați să respecte o serie de condiții minine cu privire la salariații care folosesc în activitatea lor zilnică laptopurile sau calculatoarele, atrage atenția ITM Sălaj.

Posturile de lucru ce cuprind echipamente cu ecran de vizualizare (calculatoare, laptopuri, alte dispozitive electronice) trebuie amenajate astfel încât să ofere lucrătorilor confort și libertate de mișcare. Angajatorii au obligația de a face o analiză pentru a evalua condițiile de securitate și sănătate oferite lucrătorilor, în special în ceea ce privește eventualele riscuri pentru vedere, probleme fizice și solicitare mentală.

De asemenea, angajatorul trebuie să planifice sarcinile lucrătorului astfel încât folosirea zilnică a ecranului de vizualizare să fie întreruptă periodic prin pauze sau schimbări de activitate, care să reducă suprasolicitarea în fața ecranului de vizualizare.

Prin dimensiunile şi amenajarea sa, postul de lucru trebuie să asigure utilizatorului un spaţiu suficient, care să îi permită să își schimbe poziţia, să varieze mișcările, și condiții optime de iluminat, căldură, umiditate.

Masa sau suprafața de lucru trebuie să fie puțin reflectantă, să aibă dimensiuni suficiente și să permită o amplasare flexibilă a ecranului, tastaturii, documentelor și echipamentului auxiliar.
Scaunul de lucru e necesar să fie stabil și să asigure operatorului libertate de mișcare, o poziție confortabilă, să poată fi reglat pe vertical, iar spătarul să poată fi înclinat și reglat pe vertical.

Prin dimensiunile şi amenajarea sa, postul de lucru trebuie să asigure utilizatorului un spaţiu suficient, care să îi permită să își schimbe poziţia, să varieze mișcările, și condiții optime de iluminat, căldură, umiditate.

E important de știut că angajații trebuie să beneficieze de examene oftalmologice periodice sau ori de câte ori apar tulburări de vedere, iar în cazul în care este necesar, angajatorul trebuie să le asigure dispozitive de corecție speciale, care să corespundă activităţii respective.

Protecția ochilor și a vederii lucrătorilor poate fi asigurată din punctul de vedere al costurilor în cadrul sistemului național de sănătate, astfel că măsurile luate de către angajator nu implică costuri financiare pentru lucrători, precizează ITM Sălaj.

1 thought on “Drepturile angajaților care lucrează la laptop sau calculator

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.